Banc d’innovacions en acció social

Alella Poble Cuidador, xarxa comunitària de suport en la soledat, la malaltia i el final de la vida

Ajuntament d’Alella, Fundació Sant Francesc d’Assís i Fundació La Caixa

Xarxa comunitària que promou l’articulació de l’acció col·lectiva per atendre les persones del municipi que pateixen soledat, una malaltia crònica o es troben en el final de la vida, i les seves famílies, a fi que se sentin cuidades i acompanyades, tant si viuen en el seu domicili particular com si viuen en qualsevol de les entitats sanitàries i socials del poble. L’objectiu és crear un entorn comunitari segur, amable i de tracte proper per a aquestes persones.

Alella Poble Cuidador actua en tres àmbits d’intervenció: cura i acompanyament, capacitació, i educació i sensibilització. En cada àmbit d’intervenció ha estructurat un conjunt de recursos (famílies, centres socials i sanitaris, centres educatius, empreses, etc.) per promoure el desenvolupament i l’aprofitament de les capacitats i els recursos personals i comunitaris per a la cura i l’acompanyament, i per fer valdre, al llarg del cicle vital, els valors, creences i pràctiques per al bon viure i el bon morir.

Alhora, duu a terme activitats com la cura i l’acompanyament; trobades en grup de persones en dol i de persones cuidadores; formació de persones professionals i cuidadores; suport per a l’elaboració del document de voluntats anticipades; intercanvi de material ortopèdic i sanitari; suport per a l’organització de cerimònies de comiat; trobades musicals intergeneracionals; i conferències teatralitzades.

Suport emocional i professional a l’abast de tothom

Els ciutadans del municipi poden participar en la xarxa registrant-se, sense cap cost, per beneficiar-se dels serveis oferts; fent-se socis de la xarxa i participant en els grups de treball; fent-se voluntaris de la xarxa; col·laborant-hi econòmicament; o seguint
l’actualitat i notícies de la xarxa.

Una consultoria ha avaluat externament els resultats del programa, consultable a la web. Els impulsors posen de manifest que Alella Poble Cuidador es manté allunyat del trànsit hospitalari i permet que tant les persones ateses com els familiars tinguin al seu abast un suport emocional i professional. La xarxa compta, a més de persones voluntàries, amb un equip de professionals especialitzats.

Imatge extreta del web d’Alella, Poble Cuidador.

Tipus d’activitat:

Nou servei

Localització:

Alella (Catalunya)

Col·laboradors / Finançadors:

Ajuntament d’Alella, Fundació Sant Francesc d’Assís i Fundació La Caixa

Gènesi:

El novembre de 2020 va tenir lloc un taller de presentació i formació per a una futura xarxa comunitària cuidadora que va comptar amb l’assistència d’una quarantena de veïns i veïnes del municipi.

Més tard, en un Ple de l’Ajuntament celebrat el 30 de desembre de 2020, es va aprovar per unanimitat el manifest “Alella, Poble Cuidador”, impulsat en aquell moment pel veïnat d’Alella, entitats i institucions locals i el consistori.

Nivell d’implantació:

Alella és un municipi de 10.000 habitants. L’any 2020 la xarxa Poble Cuidador va atendre 220 persones del municipi, va oferir 118 sessions d’acompanyament a càrrec de voluntaris, 86 persones van rebre formació, i 126 van participar en accions de sensibilització.

Pin It on Pinterest

Comparteix