Banc d’innovacions en acció social

Apptu@, una aplicació que ajuda a trencar l’aïllament i pal·liar l’estigma en salut mental

Grup ATRA

Aplicació mòbil innovadora, interactiva i propera que permet mantenir un contacte més continu, pròxim i estret entre persones usuàries, professionals i voluntariat de tres programes de salut mental: Actua, Actua Jove i Actua Dona. Aquesta app també pretén sensibilitzar la societat sobre el col·lectiu que pateix problemes de salut mental, a la vegada que ofereix informació que pot resultar d’interès per a tota la ciutadania.

Els tres programes que s’engloben a Apptu@ són programes comunitaris, integradors i d’atenció centrada en la persona que ofereixen suport a la vida autònoma a persones amb problemàtica derivada d’algun trastorn mental, així com a dones que també han patit o pateixen violència masclista en paral·lel. Amb Apptu@ es potencia el contacte social entre les persones beneficiàries i les voluntàries. 

L’aplicació es divideix en dues parts: una pública i una privada. Dins la pública, que està destinada a qualsevol individu de la societat – com persones del col·lectiu de salut mental, professionals de la salut i del sector social, persones interessades en el voluntariat, familiars, estudiants, joves, administracions col·laboradores, etc.- es pot conèixer els programes Actua, així com els diferents serveis i recursos que formen el Grup ATRA. També intenta potenciar el voluntariat inclusiu i el treball en xarxa. Però fonamentalment, l’app pretén donar visibilitat a les persones del col·lectiu de la salut mental, ja que això ajuda a trencar estereotips i a pal·liar l’estigma.

Pel que fa a la part privada, Apptu@ permet poder treballar acords i objectius de manera individual amb les persones usuàries del programa, realitzant un seguiment més directe i continu en el temps i fent-les partícips del projecte comú que és l’Actua.

Imatge extreta del portal web del Grup ATRA.

Tipus d’activitat:

Millora instrumental

Localització:

Catalunya (zona de Barcelona i Garraf)

Col·laboradors / Finançadors:

Grup ATRA

Gènesi:

Malgrat que feia temps que el Grup Atra tenia la idea de crear aquesta app, l’esclat de la pandèmia de coronavirus va accelerar la seva concepció, ja que era fonamental que durant els mesos on el contacte social havia de reduir-se, els usuaris d’Actua poguessin seguir comunicant-se i interactuant amb els seus professionals o voluntaris de referència.

Nivell d’implantació:

L’app està disponible tant per Android com per iOS des de l’octubre de l’any 2020 i ja ha tingut més d’un centenar de descàrregues.

Pin It on Pinterest

Comparteix