Banc d’innovacions en acció social

Buurtzorg, equips autònoms d’atenció domiciliaria
Buurtzorg

Organització d’atenció domiciliària que funciona mitjançant equips que tenen llibertat professional i són responsables del seu propi funcionament. Cada equip està format per 12 persones i treballa en un veïnat, tenint cura de les persones que necessiten suport i gestionant l’organització de l’equip. Cada nou equip busca la seva pròpia oficina al veïnat i dedica temps a presentar-se a la comunitat local i a conèixer els metges de capçalera, els terapeutes i altres professionals sanitaris i socials. L’equip decideix com organitza el treball, comparteix les responsabilitats i pren les decisions.

Com afirma un estudi de KMPG: “Essencialment, el programa permet a les infermeres i infermers (en lloc de als assistents d’infermeria o cuidadors) oferir tota l’atenció que el pacient necessita. I si bé això ha significat un cost horari superior, el nombre d’hores totals requerides és menor. De fet, en canviar el model d’atenció, Buurtzorg va aconseguir una reducció del 50 per cent en les hores d’atenció, va millorar la qualitat de l’atenció i va augmentar la satisfacció laboral dels treballadors “.

Un estudi d’Ernst and Young va calcular que el nou sistema va permetre un estalvi del 40% en assistència domiciliària als Països Baixos el 2012.

Foto: Buurtzorg

Tipus d’activitat:

Organització innovadora

Localització:

Països Baixos

Col·laboradors / Finançadors:

Gènesi:

Buurtzorg va ser fundada l’any 2006 per Jos de Blok, un infermer comunitari dels Països Baixos, quan ell i d’altres professionals van decidir crear el seu propi grup d’atenció comunitària. En aquell moment el sistema socio-sanitari holandès estava experimentant un canvi cap a la centralització i la despersonalització. De Blok cita l’exemple d’un pacient amb demència que va ser visitat per 30 infermeres diferents i d’un altre pacient que en un mateix any va ser visitat per 150 infermeres i cuidadors diferents.

Nivell d’implantació:

En només deu anys Buurtzorg va passar d’1 a 850 equips als Països Baixos. Durant aquest temps, Buurtzorg també va incrementar la seva activitat en altres àrees d’atenció, com salut mental, infants i famílies. Alhora ha donat suport a altres organitzacions perquè incorporin el seu model, i s’ha expandit a 24 països europeus i asiàtics.

Pin It on Pinterest

Comparteix