Banc d’innovacions en acció social

Fundació Hàbitat3, una organització innovadora per ampliar el parc d’habitatge social
Barcelona

Gestora catalana d’habitatge de lloguer social que capta, rehabilita i gestiona habitatges socials per posar-los a disposició d’entitats socials i d’institucions públiques que tenen greus mancances d’habitatge per a les persones i famílies en situació de vulnerabilitat que atenen.

Per aconseguir-ho, Hàbitat3 s’ocupa, primer, de la cerca i l’obtenció d’habitatges a preus assequibles, per mitjà de cessions públiques i privades, o bé per mitjà d’adquisicions gràcies a línies favorables de crèdit. I, posteriorment, s’ocupa també de la seva rehabilitació i gestió, amb l’acompanyament de les persones residents en processos d’inserció, i el seguiment del bon ús dels habitatges mitjançant un equip propi de professionals socials. A més, Hàbitat3 realitza la rehabilitació dels habitatges amb empreses d’inserció sociolaboral.

Per la seva tasca innovadora de cooperació amb entitats socials i amb institucions públiques, la fundació Hàbitat3 ha estat guardonada amb el Premi d’Or dels World Habitat Awards 2019. Aquests premis s’atorguen des de 1987 per reconèixer les iniciatives més innovadores en habitatge social d’arreu del món, i aquest ha estat el primer cop que una organització de l’Estat Espanyol ha obtingut aquest guardó.

Hâbitat3

Tipus d’activitat:

Organització innovadora

Localització:

Barcelona

Col·laboradors / Finançadors:

Agència de l’Habitatge de Catalunya, Institut Català de Finances

Gènesi:

La fundació va néixer a finals de 2014 per iniciativa de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i de diverses de les seves federacions membres. També compta amb el suport del Govern de Catalunya, per mijtà de l’Agència de l’Habitatge i de l’Institut Català de Finances, d’ajuntaments com el de Barcelona, i d’empreses privades com CaixaBank, Cellnex, Agbar o Naturgy.

Nivell d’implantació:

La fundació gestiona 490 habitatges en una vintena de municipis catalans, principalment a l’àrea metropolitana de Barcelona, dels quals 345 estan gestionats per encàrrec d’una vintena d’ajuntaments, i 99 per encàrrec de 26 entitats socials. En aquests habitatges hi viuen 1.341 persones en situació vulnerable, proposades pels ajuntaments o les entitats socials amb necessitats d’habitatge per a aquestes persones.

Pin It on Pinterest

Comparteix