Banc d’innovacions en acció social

Jardins terapèutics per a persones amb demència o Alzheimer
Fontenuovo, Mati 1909, Generali Arredamenti

La residència Fontenuovo va inaugurar l’any 2016 una unitat per a persones amb Alzheimer que inclou un innovador jardí terapèutic dissenyat per un equip multidisciplinari que ha posat l’accent en el valor social del jardí.

El dissenys d’aquests jardins compleixen els requeriments definits en els estudis científics més recents que tenen per objectiu millorar la salut, el comportament i la qualitat de vida de les persones amb demència. Així l’espai està planificat de forma natural, amb entrades, sortides, camins, zones de treball i de descans i punts de referència ben definits, que permeten una fàcil orientació i disminueixen la sensació d’inseguretat. El jardí compta amb cinc àrees sensorials que contenen més de trenta espècies vegetals i que permeten estimular els sentits dels pacients.

Altres institucions i empreses italianes estan treballant en el disseny d’aquests tipus de jardins per persones amb demència. Recentment les empreses Mati i Generali Arredamenti van presentar a Pistoia un prototip de jardí de característiques molt semblants.

Foto: Mati 1909

Tipus d’activitat:

Nou servei

Localització:

Perugia i Pistoia (Itàlia)

Col·laboradors / Finançadors:

Gènesi:

Des del darrer quart del segle passat, nombrosos estudis científics han demostrat com el disseny dels espais exteriors és una element essencial en el tractament de pacients d’Alzheimer. L’any 2012 la regió d’Umbria va llençar un projecte de parcs terapèutics en el que s’emmarca el jardí de la residència Fontenuovo, mentre que el prototip de Pistoia és una mostra de l’interès creixent en aquest tipus d’instal·lacions a Itàlia.

Nivell d’implantació:

En els darrers anys s’han creat desenes de jardins terapèutics per a persones amb demència o Alzheimer en diversos països. A part d’Itàlia, altres països com Regne Unit, Austràlia i els Estats Units han estat pioners en aquest tipus de jardins, i les societats mèdiques respectives han emès pautes perquè els dissenys s’adaptin de forma òptima a les necessitats de les persones afectades per demències.

Pin It on Pinterest

Comparteix