Banc d’innovacions en acció social

El model relacional-vincular, un model innovador d’actuació social
Ajuntament de Castell-Platja d’Aro

Des de fa uns anys l’Ajuntament de Platja d’Aro aplica el model denominat relacional-vincular en els seus programes socioeducatius. Aquest model, amb bases teòriques definides durant les darreres dècades, propicia una relació entre educador i educand, entre professional i persona usuària i entre persones, que afavoreix la proximitat, el vincle i el capital de confiança que aporta l’acompanyament i l’estar més que no pas el fer amb la persona que acudeix als serveis municipals. Aquest model estableix, en definitiva, un marc de treball i de capacitació personal idoni. En aquest sentit, en la persona i en la seva trajectòria d’inclusió se centra tota l’atenció de les professionals, cosa que es posa de manifest en la relació professional-ciutadà però també en el treball en xarxa interprofessional.

Aquest model ha estat validat recentment mitjançant un projecte de recerca denominat Valor Humà, els resultats del qual es varen publicar el març de 2018 i que han demostrat que el model de treball ajuda a millorar la qualitat de vida de les persones també que és una base per consolidar els serveis d’atenció a la ciutadania.

Foto: Ajuntament de Castell-Platja d’Aro

Tipus d’activitat:

Organització innovadora

Localització:

Municipi de Castell-Platja d’Aro (Baix Empordà)

Col·laboradors / Finançadors:

Gènesi:

Al 2008, a partir de nombrosos incidents de cultura antisocial entre adolescents es va establir un nou mètode de treball transversal que va incloure diferents àrees del serveis municipals i de la Generalitat i que va facilitar una major flexibilitat per entendre els problemes a l’hora que oferia noves possibilitats per resoldre’ls. Els professionals participants van introduir una visió més àmplia i horitzontal de l’organització dels diferents serveis i aquest model, que s’ha anat optimitzant i ofereix més opcions que no pas un model lineal.

Nivell d’implantació:

El model s’aplica actualment a tots els serveis i programes socioeducatius de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro.

Pin It on Pinterest

Comparteix