We present Vincles Alt Pirineu-Aran at a public event in La Seu d’Urgell

Publications News

We present Vincles Alt Pirineu-Aran at a public event in La Seu d’Urgell

, ,

El projecte, liderat per la Fundació iSocial, té per objectiu la detecció i prevenció de situacions de soledat no desitjada en la gent gran al territori de l’Alt Pirineu i la Vall d’Aran

El passat 10 d’abril es va presentar, a La Seu d’Urgell, el projecte Vincles Alt Pirineu-Aran, en un acte al qual van assistir-hi responsables dels serveis socials, representants polítics de la regió i mitjans de comunicació. Vincles és una iniciativa que aplica la innovació per fer front a l’increment de situacions de soledat no desitjada entre la gent gran a l’Alt Pirineu i el territori de l’Aran, combinant, d’una banda, la ciència de dades per geolocalitzar zones de risc, i de l’altra, l’activació de la xarxa comunitària local. Després d’uns mesos en els quals s’han realitzat sis pilots a diferents localitats de l’Alt Pirineu, el projecte arrenca ara en ferm en el conjunt d’aquest territori.

L’acte de presentació va comptar amb la intervenció inicial de Toni Codina, director de la Fundació iSocial, que va explicar el funcionament del projecte i les necessitats a les quals respon. Tot seguit, van intervenir-hi representants dels diversos governs regionals implicats en Vincles, que van ressaltar que la soledat no desitjada és una problemàtica cada cop més present en el territori. Per aquest motiu, van celebrar la posada en marxa del projecte.

Els assistents a la presentació van poder conèixer també el testimoni d‘Albert Marquet, alcalde de Montferrer i Castellbó, un dels municipis on s’ha realitzat la prova pilot del projecte. Marquet va explicar els avenços duts a terme en els darrers mesos i va valorar molt positivament la iniciativa. També van assistir a l’acte representants d’ABD, Integra Pirineus i Alba Jussà, entitats que participen en el projecte.

Roda de Premsa Vincles

El projecte Vincles inclou la realització d’un doble diagnòstic, qualitatiu i quantitatiu, per conèixer amb més detall la situació de la zona i estudiar les estratègies de desplegament més adequades. Gemma Valeri, coordinadora del projecte, va exposar els primers resultats dels diagnòstics qualitatius, que s’han obtingut a través d’entrevistes, d’observacions de camp i prop de 700 qüestionaris. Les dades revelen que la soledat no desitjada preocupa seriosament el 80% dels habitants de l’Alt Pirineu-Aran. A més, una gran part dels enquestats assenyalen que troben a faltar millors xarxes de transport per poder accedir a la socialització, així com espais oberts on poder dur a terme trobades informals. Els resultats també apunten una bretxa de gènere en la participació en les activitats socials, ja que la majoria de les persones que hi assisteixen són dones.

Aliança per combatre la soledat

L’Alt Pirineu-Aran concentra algunes de les comarques més sobre envellides de tot Catalunya i registra la xifra més alta de llars unipersonals, que conformen aproximadament una tercera part del total. Com a conseqüència, hi ha moltes persones que se senten soles.

En aquest context, Vincles Alt Pirineu-Aran reuneix un consorci d’entitats i serveis socials amb la idea de sumar esforços per combatre el fenomen de la soledat no desitjada al territori. Per fer-ho, s’emmiralla en el programa Auzosare, impulsat per la cooperativa Agintzari, entitat membre d’iSocial, i per l’empresa tecnològica Gislan, i que ja s’ha aplicat en diversos municipis d’Euskadi amb gran efectivitat. Totes dues organitzacions han compartit els seus coneixements amb les entitats i organismes catalans per tal de facilitar la implantació del projecte Vincles al territori de l’Alt Pirineu i l’Aran.

Vincles està liderat per la Fundació iSocial i també compta amb la participació dels organismes territorials de l’Alt Pirineu-Aran (els Consells Comarcals de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, Pallars Jussà, la Cerdanya, l’Alta Ribagorça i el Conselh Generau d’Aran), la Universitat de Lleida, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu-Aran (IDAPA), i tres entitats del tercer sector que actuen en aquestes comarques: la cooperativa Alba Jussà, la fundació Integra Pirineus i l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD). El projecte compta també amb la col·laboració de la Fundació La Caixa i la Diputació de Lleida. Vincles és finançat pels fons europeus Next Generation, a través del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Actualitat

The participatory workshops of the All By Myself project begin

The participatory workshops of the All By Myself project begin

This May, we inaugurated the first participatory workshops included in the research process of the All By Myself project, coordinated by the iSocial Foundation and supported by the Department of Social Rights of the Generalitat de Catalunya.
23 social entities have been trained to use Flapp! and Nidus

23 social entities have been trained to use Flapp! and Nidus

Flapp! and Nidus, the two virtual safes created by the iSocial Foundation in collaboration with Pere Claver Group, are consolidating with the training offered so far to 23 entities.
The iSocial Foundation participates in the First Social Services Conference

The iSocial Foundation participates in the First Social Services Conference

iSocial has presented Nidus, a digital tool to support people experiencing homelessness, promoted jointly with the Pere Claver Group
iSocial presents Vincles at the Caixaforum in Lleida

iSocial presents Vincles at the Caixaforum in Lleida

Vincles, an initiative aimed at combating unwanted loneliness, is part of the projects approved by the La Caixa Foundation in the 2024 call.