Presentem Vincles Alt Pirineu-Aran en un acte públic a la Seu d’Urgell

Publicacions Notícies

Presentem Vincles Alt Pirineu-Aran en un acte públic a la Seu d’Urgell

, ,
Imatges Posts Web (56) min

El projecte, liderat per la Fundació iSocial, té per objectiu la detecció i prevenció de situacions de soledat no desitjada en la gent gran al territori de l’Alt Pirineu i la Vall d’Aran

El passat 10 d’abril es va presentar, a La Seu d’Urgell, el projecte Vincles Alt Pirineu-Aran, en un acte al qual van assistir-hi responsables dels serveis socials, representants polítics de la regió i mitjans de comunicació. Vincles és una iniciativa que aplica la innovació per fer front a l’increment de situacions de soledat no desitjada entre la gent gran a l’Alt Pirineu i el territori de l’Aran, combinant, d’una banda, la ciència de dades per geolocalitzar zones de risc, i de l’altra, l’activació de la xarxa comunitària local. Després d’uns mesos en els quals s’han realitzat sis pilots a diferents localitats de l’Alt Pirineu, el projecte arrenca ara en ferm en el conjunt d’aquest territori.

L’acte de presentació va comptar amb la intervenció inicial de Toni Codina, director de la Fundació iSocial, que va explicar el funcionament del projecte i les necessitats a les quals respon. Tot seguit, van intervenir-hi representants dels diversos governs regionals implicats en Vincles, que van ressaltar que la soledat no desitjada és una problemàtica cada cop més present en el territori. Per aquest motiu, van celebrar la posada en marxa del projecte.

Els assistents a la presentació van poder conèixer també el testimoni d‘Albert Marquet, alcalde de Montferrer i Castellbó, un dels municipis on s’ha realitzat la prova pilot del projecte. Marquet va explicar els avenços duts a terme en els darrers mesos i va valorar molt positivament la iniciativa. També van assistir a l’acte representants d’ABD, Integra Pirineus i Alba Jussà, entitats que participen en el projecte.

Roda de Premsa Vincles

El projecte Vincles inclou la realització d’un doble diagnòstic, qualitatiu i quantitatiu, per conèixer amb més detall la situació de la zona i estudiar les estratègies de desplegament més adequades. Gemma Valeri, coordinadora del projecte, va exposar els primers resultats dels diagnòstics qualitatius, que s’han obtingut a través d’entrevistes, d’observacions de camp i prop de 700 qüestionaris. Les dades revelen que la soledat no desitjada preocupa seriosament el 80% dels habitants de l’Alt Pirineu-Aran. A més, una gran part dels enquestats assenyalen que troben a faltar millors xarxes de transport per poder accedir a la socialització, així com espais oberts on poder dur a terme trobades informals. Els resultats també apunten una bretxa de gènere en la participació en les activitats socials, ja que la majoria de les persones que hi assisteixen són dones.

Aliança per combatre la soledat

L’Alt Pirineu-Aran concentra algunes de les comarques més sobre envellides de tot Catalunya i registra la xifra més alta de llars unipersonals, que conformen aproximadament una tercera part del total. Com a conseqüència, hi ha moltes persones que se senten soles.

En aquest context, Vincles Alt Pirineu-Aran reuneix un consorci d’entitats i serveis socials amb la idea de sumar esforços per combatre el fenomen de la soledat no desitjada al territori. Per fer-ho, s’emmiralla en el programa Auzosare, impulsat per la cooperativa Agintzari, entitat membre d’iSocial, i per l’empresa tecnològica Gislan, i que ja s’ha aplicat en diversos municipis d’Euskadi amb gran efectivitat. Totes dues organitzacions han compartit els seus coneixements amb les entitats i organismes catalans per tal de facilitar la implantació del projecte Vincles al territori de l’Alt Pirineu i l’Aran.

Vincles està liderat per la Fundació iSocial i també compta amb la participació dels organismes territorials de l’Alt Pirineu-Aran (els Consells Comarcals de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, Pallars Jussà, la Cerdanya, l’Alta Ribagorça i el Conselh Generau d’Aran), la Universitat de Lleida, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu-Aran (IDAPA), i tres entitats del tercer sector que actuen en aquestes comarques: la cooperativa Alba Jussà, la fundació Integra Pirineus i l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD). El projecte compta també amb la col·laboració de la Fundació La Caixa i la Diputació de Lleida. Vincles és finançat pels fons europeus Next Generation, a través del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Actualitat

Imatges Posts Web (79) min

Arranquen els tallers participatius del projecte All By Myself

Aquest maig hem inaugurat els primers tallers participatius inclosos en el procés de recerca del projecte All By Myself, coordinat per la Fundació iSocial i que compta amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.
Imatges Posts Web (78) min

23 entitats socials s’han format per utilitzar Flapp! i Nidus

Flapp! i Nidus, les dues caixes fortes virtuals creades per la Fundació iSocial en col·laboració amb Pere Claver Grup, es consoliden amb la formació oferta, fins ara, a 23 entitats.
Imatges Posts Web (72) min

La Fundació iSocial participa a la I Jornada de Serveis Socials

iSocial ha presentat Nidus, una eina digital de suport a les persones en situació de sensellarisme, impulsada conjuntament amb Pere Claver Grup
Imatges Posts Web (69) min

iSocial presenta Vincles al Caixaforum de Lleida

Vincles, una iniciativa que té com a objectiu combatre la soledat no desitjada, forma part dels projectes aprovats per la Fundació La Caixa en la convocatòria del 2024