Getxo Zurekin, acompanyament comunitari al final de la vida
Getxo Zurekin, acompanyament comunitari al final de la vida
Fundación doble sonrisa
Xarxa comunitària d’àmbit local que dona suport i acompanyament a les persones que es troben en una situació de malaltia avançada, oferint un model d’atenció sanitària, social i comunitària per millorar el seu benestar i la seva qualitat de vida que va més enllà dels recursos i la capacitat dels sistemes de salut i de serveis socials.
La xarxa actua sobre diferents àmbits: la sensibilització a la ciutadania sobre la importància de les cures i del suport a les persones dependents o les que es troben al final de la vida; la capacitació de veïns i veïnes en les cures pal·liatives; i l’impuls de la investigació per fomentar un canvi de paradigma sobre les cures en comunitat.
La xarxa també ofereix informació sobre els recursos disponibles en el municipi en relació a les cures pal·liatives i a la situació de les persones en situació de malaltia avançada, en forma d’un observatori local que busca detectar les necessitats de suport a partir d’una metodologia col·laborativa pionera on la participació ciutadana és clau.
Getxo Zurekin creu en la força de la comunitat i en fer xarxa entre les persones de la mateixa població per cuidar-se les unes a les altres, per arribar allà on els serveis públics no poden arribar.
Característiques de la innovació
Localització
Getxo (País Basc)
Col·laboradors / Finançadors
Ajuntament de Getxo i Departament d’Igualtat, Justícia i Serveis Socials del Govern Basc.
Gènesi
Getxo té una població de 80.000 habitants, un 31% dels quals tenen més de 60 anys. Un cert nombre d’aquestes persones es troben en una situació de dependència o de malaltia avançada, i és per això que el projecte pretén millorar el sistema de cures en comunitat, ja que la soledat és un dels principals problemes que afecta moltes d’aquestes persones i els serveis públics no poden cobrir satisfactòriament aquesta necessitat de suport i acompanyament.
Nivell d’implantació
Getxo Zurekin ha desenvolupat un mapa amb tots els recursos existents (mapa compassiu), així com un directori de totes les empreses, associacions i fundacions que poden acompanyar a les persones que ho necessiten. Des del 2017 està desenvolupant un sistema d’atenció integrada que implica una coordinació socio-sanitària i comunitària de tots els agents implicats.
Banc d’innovacions