Banc d’innovacions en acció social

Projecte Alimenta, cuines comunitàries i tallers d’alimentació per fugir de l’assistencialisme

Ajuntament de Barcelona, Fundació Privada Jovent

Programa per fugir de l’assistencialisme en l’ajuda alimentària. Ofereix cuines comunitàries i tallers on les persones que reben aliments també poden aprendre a optimitzar el menjar, a elaborar plats saludables i a allargar la conservació dels aliments. Així es promou el dret a una alimentació digna, sostenible i saludable entre les persones en situació de vulnerabilitat alimentària.

Cada Espai Alimenta està situat en una zona diferent de la ciutat i gestionat per una entitat social. L’objectiu no és només oferir un espai per cobrir necessitats, sinó que el programa també busca que les persones que necessiten ajuda alimentària puguin crear un vincle comunitari i intercanviar coneixements.

Imatge extreta del web de l’Ajuntament de Barcelona.

Tipus d’activitat:

Nou servei

Localització:

Barcelona

Col·laboradors / Finançadors:

 Ajuntament de Barcelona, Fundació Privada Jovent, Menjador Solidari Gregal, Fundació Roure, cooperativa Impulsem.

Gènesi:

L’emergència social derivada de la pandèmia de la Covid-19 va obligar les administracions a augmentar el servei d’àpats i aliments per a persones en situació de vulnerabilitat. A Barcelona, l’elevada demanda d’aliments va provocar llargues cues de gent esperant a les portes dels serveis municipals i les entitats socials.

Amb l’objectiu de “fugir de l’assistencialisme”, segons afirmen les persones al capdavant del projecte, els espais del Projecte Alimenta volen oferir un model més empoderador, que doni eines a les persones en situació de vulnerabilitat alimentària.

Nivell d’implantació:

La previsió inicial de l’Ajuntament és que en cadascun d’aquests tallers hi participin unes 25 persones. La inversió inicial del programa és de 275.000 euros.

ajuntament de barcelona

Pin It on Pinterest

Comparteix