Banc d’innovacions en acció social

Village Landais Alzheimer, poble que permet l’autonomia de persones amb Alzheimer

Village Landais Alzheimer Public Interest Group

Complex residencial on hi habiten 105 persones que pateixen Alzheimer amb un alt grau d’independència.

Es tracta d’un petit poble dissenyat exclusivament perquè les persones amb aquesta malaltia puguin viure amb autonomia, lluny de centres sociosanitaris i sense el suport constant dels seus familiars. Cada habitant paga 24.000 euros l’any i viu en una casa d’aspecte familiar, tot i compartir amb altres residents espais comuns com botigues i una sala de teatre. L’assistència sociosanitària, per altra banda, la garanteixen un conjunt de professionals que hi treballen, així com voluntaris que col·laboren en activitats per promoure la socialització dels malalts.

El poble també és un centre de recursos per a la investigació mèdica i terapèutica, atès que s’hi realitzen estudis per a avaluar els resultats i els impactes d’aquest model residencial innovador.

Imatge extreta del portal web Ehpadia.

Tipus d’activitat:

Nou servei

Localització:

Dax, França

Col·laboradors / Finançadors:

Consell del Departament de Landes; les ciutats de Dax i Saint-Paul-lès-Dax; la Communauté d’agglomération du Grand Dax; la Mutualité française Landes; i les associacions France Alzheimer Landes, France Parkinson Landes, Générations Mouvement Landes i Union départementale des Associations familiales des Landes.

Gènesi:

A França, el nombre de casos de demència d’Alzheimer s’estima en 900.000, essent 8.000 d’elles a Landes. Amb 225.000 nous casos cada any, es calcula que el nombre de pacients superarà els dos milions l’any 2040.

Fa cinc anys, Henri Emmanuelli, inspirat en el model del poble pilot holandès de Weesp, prop d’Amsterdam, va decidir presentar Landes com a departament pilot per a la cura de les persones amb Alzheimer i altres malalties relacionades.

L’objectiu del projecte és demostrar que aquestes persones poden viure en espais agradables, en comunitat i lluny de la soledat i la fredor que sovint els suposa estar envoltats de bates blanques.

Nivell d’implantació:

El juny de 2021 va fer un any des que els primers residents van entrar a Village Landais Alzheimer. Tot i que encara s’estan estudiant científicament els seus resultats en el benestar dels pacients, els familiars d’aquests asseguren que han notat millores molts importants en la seva autonomia.

village landais

Pin It on Pinterest

Comparteix