La Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida avalua el projecte Vincles a Erill la Vall

Publicacions Notícies

La Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida avalua el projecte Vincles a Erill la Vall

,
Càtedra Innovació Social Vincles min

La Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida inicia l’avaluació del projecte Vincles Alt Pirineu-Aran

El passat dijous 27 de març, l’equip de la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida (UdL) va iniciar l’avaluació del projecte Vincles Alt Pirineu-Aran a Eril de Vall, aprofitant una de les activitats impulsades en el marc del projecte: el taller mensual de cuina tradicional. El projecte Vincles, coordinat per la Fundació iSocial, té per objectiu la detecció i intervenció precoç de la soledat no desitjada en persones majors de 65 anys, i està actiu a diversos municipis del territori de l’Alt Pirineu i Aran, inclòs el municipi d’Eril la Vall.


Vincles combina l’ús de tecnologia amb l’activació de comunitària, que, a través d’activitats com ara aquest taller de cuina, busca crear espais de comunitat i socialització per millorar la qualitat de vida de la gent gran. Des del punt de vista tecnològic, per altra banda, el projecte utilitza tecnologia Big Data per identificar i classificar el risc de soledat de les persones, permetent una intervenció comunitària més precisa i efectiva.


La Universitat de Lleida és un dels socis del projecte, i la implicació de la seva Càtedra d’Innovació Social és clau per garantir la mesurabilitat i la reproductibilitat dels resultats aconseguits en la implementació de Vincles. Durant l’avaluació realitzada a Eril de Vall, l’equip investigador, que actualment es troba en una primera fase d’anàlisi qualitativa, va organitzar diversos grups focals amb les persones participants al taller per obtenir informació sobre com el projecte ha impactat en la seva percepció i experiència de la soledat. Aquesta metodologia els ha permès recollir dades sobre la satisfacció dels participants amb les accions i iniciatives desenvolupades en el marc del projecte.


El procés d’avaluació continuarà en les properes setmanes amb noves visites a altres zones del projecte, com la Cerdanya, la Val d’Aran i l’Alt Urgell, per seguir ampliant la recollida de dades i analitzar l’eficàcia de les intervencions. El projecte Vincles, en el qual també participen els Consells Comarcals i municipis de l’Alt Pirineu-Aran, a més de les entitats ABD, Alba Jussà i Integra Pirineus, compta amb el suport de la Diputació de Lleida, de la Fundació La Caixa i de la Generalitat de Catalunya a través dels fons Next Generation.

Actualitat

Innobreak 09.04.25 Inclusió digital - Imatge de persones grans utilitzant ordinadors. Les persones grans són un dels col·lectius susceptibles de patir a causa de la bretxa digital

Iniciatives pioneres per a la inclusió digital dels col·lectius vulnerables

DigiUP (Finlàndia) i Centre d’Inclusió Digital de Bordeaux Métropole (França). Dimecres, 9 d’abril, de 9:00 h a 10:30 h
La Consellera de Drets Socials parla amb dues persones beneficiàries del projecte Vincles a Sort

La Consellera de Drets Socials visita a Sort el projecte Vincles Alt Pirineu-Aran

La Consellera visita el projecte Vincles Alt Pirineu-Aran, que ja està implantat en més de vint municipis i compta amb 171 agents comunitaris.
Membres de les set entitats sòcies del projecte Solidigital es troben a Tolosa per preparar el llançament de la Soliguia. Fotografia de grup durant les jornades.

Trobada internacional a Tolosa per preparar el llançament de la Soliguia

L’encontre ha permès posar en comú la feina feta fins ara i coordinar la difusió i la gestió de la Soliguia, cercador en línia de serveis socials