Laura Roig, logopeda a Audivers 360º: “La teràpia immersiva ens permet ajudar les persones amb sordesa a comprendre millor el que passa al seu voltant”

Laura Roig, logopeda a Audivers 360º: “La teràpia immersiva ens permet ajudar les persones amb sordesa a comprendre millor el que passa al seu voltant”

Parlem amb la logopeda Laura Roig sobre Audivers 360º, projecte de teràpia immersiva per a persones amb sordesa que va guanyar el Premi a la Integració Social a través de la Digitalització atorgat conjuntament per iSocial i GrausTIC l’any 2023
Com va sorgir el projecte Audivers 360º?
El projecte Audivers 360º va néixer a principis de l’any 2023 arran del projecte Harvi. Aquest projecte consistia en sessions de logopèdia dirigides a infants amb sordesa que utilitzaven la realitat virtual, mitjançant ulleres 3D. En aquell moment s’estaven començant a descobrir els avantatges de fer teràpia logopèdica amb realitat virtual per treballar sons de la vida diària.
El principal inconvenient del projecte Harvi era el pes de les ulleres, sobretot en infants. D’altra banda, aquesta teràpia generava una desconnexió amb l’entorn, ja que el fet de portar les ulleres comportava una pèrdua de la relació amb els altres i amb la professional que acompanya la persona a la sala.
Tenint com a referència el projecte Harvi i gràcies a Suara Cooperativa, que just començava a fer projectes amb realitat immersiva, vam conèixer Broomx, l’empresa propietària de l’eina. Això ens va permetre començar a desenvolupar la realitat immersiva com a eina per a la rehabilitació auditiva d’infants i persones amb sordesa.
Com ha sigut el procés de donar-li forma al projecte?
El juliol del 2023 vam començar una prova pilot amb persones adultes amb sordesa, on vam testejar escenaris immersius que ja estaven creats per Broomx. Però al fer la prova pilot, vam identificar diversos inconvenients i la necessitat d’adaptar els escenaris a les persones amb sordesa.
Els escenaris dels quals disposàvem estaven molt buits en continguts sonors i, com que l’objectiu era treballar les habilitats auditives, necessitàvem que l’ambient sonor fos més ric. Aleshores, vam cocrear tres nous escenaris: el Mercat de la Boqueria i la Plaça Espanya, que són adaptacions d’escenaris ja existents i un parc infantil, que era nou. En aquests escenaris hi vam afegir so ambient, com a emmascarament dels sons que volíem treballar.
El febrer del 2024 vam fer una altra prova pilot amb els nous escenaris, i aquest cop sí responien a les necessitats de les persones usuàries. Vam aconseguir finançament per construir una sala immersiva aquí a ACAPPS durant l’abril i el maig del 2024. A partir d’aleshores hem implementat completament l’eina per a totes les persones que fan rehabilitació auditiva a les nostres instal·lacions.
A quines necessitats dona resposta el projecte?
El projecte Audivers360 ens permet situar la persona en el centre de la teràpia i treballar específicament en aquells entorns reals que li generen més dificultats.
Respon principalment a la necessitat que tenen els adults i els infants amb sordesa de treballar situacions reals en un entorn segur. La realitat immersiva ens permet, per exemple, reproduir el so d’un cotxe i preguntar a la persona què està escoltant. A més, podem decidir si en aquell moment volem o no mostrar el cotxe. Si la persona veu el cotxe mentre sent el so, això reforça la discriminació auditiva amb suport visual. En canvi, si només sent el so sense veure el cotxe, ha de recordar que aquell soroll correspon a un cotxe, cosa que afavoreix el treball de la memòria auditiva.
Amb quin perfil de persona usuària treballeu?
Principalment, utilitzem l’eina per treballar les habilitats auditives amb persones amb sordesa que porten pròtesis auditives, com un implant o audiòfons. Ara mateix, la majoria de persones que fan rehabilitació auditiva amb nosaltres són persones adultes amb sordesa, però és cert que cada vegada més estem començant a incorporar infants, tot i que per temes d’extraescolars o conciliació familiar és més complicat que es desplacin fins aquí.
També treballem amb gent gran amb pèrdues d’oïda. En aquest cas, l’eina contribueix a promoure un envelliment més actiu. Les persones grans sovint no tenen gaire accés a les noves tecnologies, i aquestes sessions les motiven i perceben una evolució més ràpida del seu progrés: ens comenten que els és més fàcil parlar amb la persona que ven el diari o que poden escoltar un cotxe quan se’ls acosta.
Quins són els avantatges de la logopèdia immersiva?
Fer logopèdia immersiva ens permet treballar sons i situacions de la vida real d’una manera integradora, amena i segura, evitant la sobreatenció auditiva. El fet de treballar sons i situacions reals d’una manera controlada aporta naturalitat i realisme a la teràpia. A diferència de les sessions sense innovació tecnològica, la teràpia immersiva ajuda les persones amb sordesa a comprendre millor el que passa al seu voltant, cosa que suposa un estímul per a la comprensió auditiva perquè no només es tracta d’identificar un so, sinó també de reconèixer-lo. Identificar un so només és el primer pas; després cal saber què representa i, finalment, comprendre’n el significat. No és el mateix escoltar el so d’una porta, saber que és una porta, i associar aquest so amb la paraula “porta”. L’ús de la realitat immersiva redueix l’índex d’error en les activitats. D’altra banda, la teràpia immersiva també ajuda a treballar més la memòria auditiva, perquè podem treballar l’input auditiu i l’input visual alhora.
Com es treballa la personalització en aquest projecte?
Nosaltres fem sessions individuals de 45 minuts setmanals. Sobretot pel que fa a la rehabilitació auditiva és interessant que puguem fer-les individuals. Així podem atendre més concretament les necessitats de cada persona que fa teràpia.
Abans que una persona comenci a Audivers360, fem una sessió de valoració logopèdica, per conèixer les necessitats de la persona i sobretot saber com està a nivell d’audició i, amb això, planificar el pla de treball. A partir d’aquí, i en funció dels seus interessos, anem treballant diversos aspectes de l’audició amb els escenaris immersius. Per exemple, com que és estèreo, amb dos altaveus davant (dreta i esquerra) i un darrere, la sala immersiva ens permet lateralitzar els sons, aspecte fonamental en la rehabilitació.
Com ajuda aquesta eina a millorar l’experiència comunicativa de les persones amb sordesa?
Amb Audivers360, treballem tant les habilitats auditives, que són la identificació, el reconeixement i la comprensió de sons i paraules, com l’expressió verbal. Per exemple, la logopeda explica una història relacionada amb l’escenari immersiu que s’està veient i l’usuari escolta aquesta història, i això ens permet treballar la comprensió auditiva. Posteriorment, els demanem que tornin a explicar la mateixa història, i d’aquesta manera treballem l’expressió verbal.
En quins entorns es pot utilitzar aquesta eina?
Nosaltres tenim la sala al local d’ACAPPS. Actualment, l’atenció està molt centralitzada a Barcelona, i habitualment les persones adultes, infants i famílies que participen en les sessions es desplacen des de diferents punts de l’Àrea Metropolitana.
Tot i això, el projector que utilitzem és de dimensions reduïdes i es pot transportar. Per exemple, si volguéssim fer una sessió a l’hospital, només hauríem de trobar una sala amb les parets blanques.

Sessió de logopedia a la sala immersiva d’ACAPPS
Com ha sigut l’acollida de l’Audivers per part de les persones usuàries?
Durant la prova pilot demanàvem a les persones que, mitjançant una escala visual analògica, ens diguessin com se sentien, d’1 a 10, abans de fer la sessió i com estaven quan sortien. Amb això vam veure que realment el benestar emocional amb la sala immersiva incrementava, hi havia una evolució positiva. Actualment, en la majoria dels casos, nosaltres passem unes enquestes de satisfacció a final de cada activitat i el que ens diuen és que Audivers360 els aporta una nova experiència, més motivadora i amena.
D’altra banda, la logopèdia immersiva també ens permet treballar funcions executives, com la memòria i l’atenció. La majoria de les persones ens expliquen, a través de les enquestes de satisfacció, que amb Audivers360 l’experiència és més motivadora i que no produeix tanta fatiga auditiva com les sessions tradicionals, cosa que incrementa molt les ganes de continuar amb la rehabilitació.
Què suposa per vosaltres haver guanyat els Premis d’Innovació Digital de Catalunya Graustic l’any 2023?
Guanyar el Premi d’Innovació ens va fer molta il·lusió, no tant pel fet de guanyar, sinó pel reconeixement de saber que estem fent una feina que té un impacte social i que estem contribuint a millorar la vida de les persones amb sordesa. També és important perquè estem desenvolupant una proposta innovadora en el pla tecnològic, en un moment en què la tecnologia avança a marxes forçades, per exemple amb la intel·ligència artificial. En aquest context, el fet de rebre aquest reconeixement com a projecte pioner i innovador ens fa molta il·lusió i ens fa ser conscients del valor que té la feina que fem tot l’equip tècnic que hi ha darrere.
Actualment quins són els vostres reptes de futur?
Més enllà de les millores tècniques de l’Audivers, el nostre repte és donar a conèixer el projecte. Ens agradaria que fos una metodologia que es pogués incorporar també a hospitals o en altres centres i donar-la a conèixer en tot el sector sanitari, per tal que pogués ser utilitzat per otorrinolaringòlegs, logopedes, psicòlegs…
Entrevistes