Espai Obert, servei alternatiu a la institucionalització per a persones amb greu discapacitat psicosocial

Publicacions Banc d’innovacions

Espai Obert, servei alternatiu a la institucionalització per a persones amb greu discapacitat psicosocial

Fundació Support-Girona i Institut d’Assistència Sanitària (IAS)

Recurs alternatiu a la institucionalització de les persones amb greu discapacitat psicosocial, el qual els ofereix un suport social i de salut basat en el pacte i en la seva lliure voluntat d’utilitzar els serveis de l’equipament.

S’adreça a persones que es troben en situació d’exclusió social i fins i tot de sensellarisme, a causa de trastorns mentals i de conducta o problemes de consum de tòxics, i que no tenen un suport familiar o social ni recursos econòmics,

Espai Obert té com a objectiu reduir l’estigma d’aquestes persones i superar les barreres que s’interposen a la seva inclusió social i comunitària. La metodologia d’intervenció és basa en la baixa exigència i la lliure utilització.

Com a primera fase d’intervenció, es busca cobrir les necessitats bàsiques d’higiene i alimentació. Per això el servei està equipat amb cuina, sala d’estar i menjador, rentadores, pati i espais de dutxes i d’higiene, i les persones usuàries participen de les rutines del centre (preparar àpats, bugada, tenir cura del jardí…). Un cop assolida aquesta primera fase, es construeix un vincle de confiança, per tal de poder treballar el desenvolupament, habilitats i benestar de cada persona, així com la socialització amb altres persones de l’espai i altres recursos del territori.

Aquest model d’intervenció pioner és una de les eines que es desplegaran a Catalunya en el procés de reconversió i transformació de l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada amb unitats funcionals de recuperació i projecte de vida basades en l’experiència d’èxit de les comarques gironines, en què a l’any 2004 es va tancar la llarga estada psiquiàtrica a l’antic Hospital Psiquiàtric de Salt, generant una xarxa de serveis de salut mental i d’addiccions comunitària, amb recursos alternatius.