Espai Obert, servei alternatiu a la institucionalització per a persones amb greu discapacitat psicosocial

Publicacions Banc d’innovacions

Espai Obert, servei alternatiu a la institucionalització per a persones amb greu discapacitat psicosocial

Fundació Support-Girona i Institut d’Assistència Sanitària (IAS)

Recurs alternatiu a la institucionalització de les persones amb greu discapacitat psicosocial, el qual els ofereix un suport social i de salut basat en el pacte i en la seva lliure voluntat d’utilitzar els serveis de l’equipament.

S’adreça a persones que es troben en situació d’exclusió social i fins i tot de sensellarisme, a causa de trastorns mentals i de conducta o problemes de consum de tòxics, i que no tenen un suport familiar o social ni recursos econòmics,

Espai Obert té com a objectiu reduir l’estigma d’aquestes persones i superar les barreres que s’interposen a la seva inclusió social i comunitària. La metodologia d’intervenció és basa en la baixa exigència i la lliure utilització.

Com a primera fase d’intervenció, es busca cobrir les necessitats bàsiques d’higiene i alimentació. Per això el servei està equipat amb cuina, sala d’estar i menjador, rentadores, pati i espais de dutxes i d’higiene, i les persones usuàries participen de les rutines del centre (preparar àpats, bugada, tenir cura del jardí…). Un cop assolida aquesta primera fase, es construeix un vincle de confiança, per tal de poder treballar el desenvolupament, habilitats i benestar de cada persona, així com la socialització amb altres persones de l’espai i altres recursos del territori.

Aquest model d’intervenció pioner és una de les eines que es desplegaran a Catalunya en el procés de reconversió i transformació de l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada amb unitats funcionals de recuperació i projecte de vida basades en l’experiència d’èxit de les comarques gironines, en què a l’any 2004 es va tancar la llarga estada psiquiàtrica a l’antic Hospital Psiquiàtric de Salt, generant una xarxa de serveis de salut mental i d’addiccions comunitària, amb recursos alternatius.


Banc d’innovacions

Imatges Posts Web 50 min

Pycipedia, plataforma col·laborativa per a treballadors socials especialitzats en criança amb discapacitat intel·lectual

Pycipedia és una plataforma web per treballadors socials especialitzats en acompanyar pares i mares amb discapacitat intel·lectual
Imatges Posts Web 47 min 1

Mapathon UPC, plataforma web que recull punts geolocalitzats en un mapa

Mapathon UPC és una plataforma web en obert que permet recollir punts geolocalitzats en un mapa de forma col·laborativa
Imatges Posts Web 39 min

AutisMIND, aplicació per estimular la cognició social d’infants amb TEA

AutisMIND és una aplicació mòbil que potencia la capacitat de posar-se en lloc de l’altre en infants amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)
Imatges Posts Web 32 min

Digital Streetwork, treballadors socials que atenen joves a través d’Internet

Digital Streetwork és una iniciativa que trasllada el treball de carrer amb joves a Internet