Iniciatives pioneres per a la inclusió digital dels col·lectius vulnerables

Campus InnoBreaks

Iniciatives pioneres per a la inclusió digital dels col·lectius vulnerables

Innobreak 09.04.25 Inclusió digital - Imatge de persones grans utilitzant ordinadors. Les persones grans són un dels col·lectius susceptibles de patir a causa de la bretxa digital

DigiUP (Finlàndia) i Centre d’Inclusió Digital de Bordeaux Métropole (França). Dimecres, 9 d’abril, de 9:00 h a 10:30 h. Inscripcions obertes.

Webinar en anglès, amb traducció simultània al català i al castellà

Vivim en una societat cada cop més digitalitzada, on la tecnologia és essencial per accedir a serveis bàsics, a la informació i a la socialització. Tanmateix, una part important de la població queda exclosa d’aquest entorn digital, ja sigui per manca d’accés a la tecnologia o per falta de competències necessàries per utilitzar-la de manera autònoma i segura. Aquesta bretxa digital no només limita les oportunitats d’aquestes persones, sinó que també agreuja situacions de vulnerabilitat social i econòmica. Segons un estudi del govern català de 2022, entre els col·lectius vulnerables la meitat de les persones no disposen d’ordinador al domicili; 3 de cada 10 no tenen connexió a dades mòbils; i el 38% no sap fer gestions en línia.

La inclusió digital té com a objectiu convertir la tecnologia en una eina transformadora en la vida de les persones, i les organitzacions públiques i privades de serveis socials juguen un paper fonamental en aquest procés. Accions senzilles i individualitzades, com ajudar les persones a familiaritzar-se amb tasques bàsiques (enviar un missatge, descarregar una aplicació, utilitzar un cercador…) o oferir suport en la configuració dels dispositius (ajustar l’idioma, la mida de la lletra, vincular comptes de correu…), poden marcar una gran diferència en la seva autonomia digital.

Al mateix temps, fer de les ciutats entorns més inclusius passa per millorar les infraestructures (connectivitat Wi-Fi segura i accessible, préstec de dispositius, zones d’aprenentatge digital…) i per formar els professionals socials en competències digitals.

En aquest Innobreak, coneixerem dues iniciatives europees pioneres per a promoure la inclusió sociodigital dels col·lectius més vulnerables de la societat:

  • DigiUp (Hèlsinki, Finlàndia) és un servei que té per objectiu millorar les competències digitals de les persones migrants per afavorir la seva inclusió i participació activa a la comunitat. Per aconseguir-ho, DigiUp proporciona formació i capacitació als professionals de les entitats socials perquè puguin oferir un acompanyament digital adaptat a la diversitat cultural i a les necessitats específiques de les persones nouvingudes a qui atenen.
  • El Centre d’Inclusió Digital de Bordeaux Métropole (Bordeus, França) té dues àrees d’actuació: un espai públic digital obert, que ofereix suport digital a la població, i un programa de formació específic per a professionals de l’acció social. La Metròpolis de Bordeus també ofereix formació directa a persones en situació de vulnerabilitat i coordina els “assessors digitals del Servei França”, professionals que donen suport i sensibilitzen la ciutadania sobre l’ús responsable de les eines digitals.

PONENTS:

Yuri Kitaba, DigiUp de Hèlsinki (Finlàndia)

Anna Lebey, Centre d’Inclusió Digital de Bordeaux Métropole (França)

Innobreaks

Innobreak: Noves mirades en la prevenció i intervenció de la Violència sexual infantil

Noves mirades en la prevenció i intervenció de la Violència Sexual Infantil

PrevenSI (Catalunya) i Barnahus (Europa). Realitzat l’11/2/25
Innobeak - Serveis innovadors en drogodependencia

Serveis innovadors en drogodependències: suport a les famílies i prevenció de riscos

BRUS (Dinamarca) i Energy Control (Catalunya). Realitzat el 02/07/24
Persona en situació de sensellarisme

Sensellarisme i tecnologia: Eines per recuperar el vincle amb la comunitat

Entourage (França) i Nidus (Catalunya). Realitzat el 05/06/2024.
Eines i serveis per detectar el ciberassetjament

Eines i serveis per afrontar el ciberassetjament i altres vulnerabilitats juvenils en l’entorn digital

Webinar d’innovació social. Digital Streetwork (Alemanya) i B-resol (Catalunya). Realitzat el 09/04/24.