Banc d’innovacions en acció social

Kuvu, lloguer intergeneracional per combatre la soledat i la precarietat de persones grans i persones joves
Kuvu

Plataforma que posa en contacte persones més grans de 55 anys que tenen una habitació lliure, amb persones joves que busquen un lloguer a preus assequibles. D’aquesta manera aquestes persones grans obtenen uns ingressos i deixen de viure soles; mentre que els joves que volen independitzar-se i no tenen els mitjans per fer-ho o bé prefereixen fer-ho en un entorn tranquil i familiar, poden aconseguir-ho per un preu assequible.

A diferència d’altres models europeus, en els quals l’allotjament és gratuït per al jove a canvi de tasques de cura, el model de Kuvu implica una transacció econòmica i situa als implicats en una relació d’igualtat de condicions i de responsabilitats, atès que es tracta de dues persones autònomes que simplement busquen companyia i compartir el dia a dia. Kuvu busca generar relacions de convivència i acompanyament, com tindrien dos companys de pis. Ambdues persones poden tenir una vida independent, però comparteixen alguns moments del dia amb l’altra persona. No hi ha un nombre d’hores establert que els participants hagin de passar junts, perquè es considera que la relació ha de sorgir de forma natural.

Per tal d’assegurar que la convivència serà viable, en el moment de registrar-se a la plataforma cal omplir un formulari amb informació sobre els hàbits de convivència, per tal que Kuvu pugui emparellar les persones que són més compatibles per a viure juntes. A més, Kuvu fa un seguiment personalitzat de les convivències que genera per intentar que siguin el més satisfactòries possibles.

Convivència intergeneracional gràcies a la plataforma Kuvu

Tipus d’activitat:

Nou servei

Localització:

Euskadi

Col·laboradors / Finançadors:

Universidad del País Vasco, Mondragon Unibertsitatea, Universidad de Deusto, Mondragon Team Academy, home share International, bbk, Ship2B, Open Value.

Gènesi:

El model de Kuvu sorgeix el 2017 a partir de programes d’allotjament solidari que existeixin des de feia anys a diferents ciutats, on hi participaven persones grans i joves universitaris. Els creadors de Kuvu, Eduardo Fierro, Jon Ander i Haize Trueba, van voler canviar el model per fer-lo escalable, introduint-hi la variant d’un lloguer assequible (al voltant de 350 euros al mes) que suposa una forma viable d’independitzar-se per als joves i els posa en igualtat de condicions davant la persona gran que els lloga l’habitació.

Nivell d’implantació:

A principis de l’any 2020 hi havia 15 joves compartint habitatge amb una persona gran gràcies a la plataforma Kuvu: 13 a Bilbao i 2 a Madrid.

Pin It on Pinterest

Comparteix