Banc d’innovacions en acció social

Mirada Activa, programa preventiu per a persones grans sense xarxa de suport
Ajuntament de Bilbao

Programa preventiu municipal que implica la ciutadania i els agents socio-econòmics en la detecció de situacions de fragilitat social i solitud entre les persones grans de la ciutat, per així activar plans d’intervenció social des dels Serveis Socials municipals.

El programa està sotmès a una avaluació contínua i s’ha desenvolupat en quatre fases. Les tres primeres portades a terme entre 2013 i 2017, estaven destinades a crear xarxes actives entre associacions de gent gran, entitats socials i agents socio-econòmics de la ciutat, i a identificar persones en situació de vulnerabilitat. La quarta fase, iniciada el 2018, és una experiència pilot que ofereix a les persones grans identificades com a vulnerables un itinerari d’integració social a partir d’una xarxa activa de relacions autònomes i amigables, en la que també hi participen professionals dels serveis municipals d’integració social i voluntaris d’entitats socials.

Berrituz

Tipus d’activitat:

Projecte pilot

Localització:

Bilbao

Col·laboradors / Finançadors:

Ajuntament de Bilbao, Grupo SSI-Servicios Sociales Integrados, S.Coop

Gènesi:

El programa va sorgir al novembre de 2013 davant la necessitat de detectar les persones majors de 60 anys residents a Bilbao que viuen soles i que tenen dificultats per cobrir les seves necessitats bàsiques o que no compten amb xarxes de suport. Aquestes circumstàncies, no sempre visibles en produir-se a l’interior dels domicilis, és necessari conèixer-les perquè els serveis socials municipals puguin desenvolupar tasques preventives. El programa busca implicar la ciutadania i els agents socio-econòmics en la detecció d’aquestes situacions i la seva notificació als serveis socials municipals.

Nivell d’implantació:

El programa ha identificat 362 persones grans en situació de vulnerabilitat, de les quals 30 participen ara en la quarta fase de creació de xarxes autònomes. Des de 2018 el programa s’ha replicat a Donostia-Sant Sebastià, i s’està planejant la seva extensió a altres municipis de Biscaia.

Pin It on Pinterest

Comparteix