Banc d’innovacions en acció social

Misty II, robot per millorar la qualitat de vida de persones grans que viuen soles
Grup Saltó, Ajuntament de Barcelona

Robot que es mou i interactua amb les persones grans i els ofereix assistència, suport i vigilància, preguntant-los qüestions sobre els seus hàbits diaris (medicació, neteja, alimentació, etc.) o sobre com es troben. També pot seguir els usuaris o buscar-los, i pot activar videoconferències amb serveis mèdics o altres serveis en cas de necessitat.

La ciutat de Barcelona realitza una prova pilot amb aquest robot de l’empresa lleidatana Grup Saltó, en una vintena de domicilis de persones grans a fi d’estudiar fins a quin punt el robot pot millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones grans amb algun tipus de dependència, així com també de les persones cuidadores mitjançant l’assistència d’aquest robot social. S’estudiarà, entre altres coses, si el robot ajuda a reduir l’aïllament de les persones grans, si serveix per monitorar el seu estat de salut o bé si és útil per reduir oblits en la presa de medicaments o a l’hora d’assistir a visites mèdiques.

El projecte també busca l’equitat en l’àmbit de les cures a les persones grans perquè no només rebin l’atenció adequada les persones que disposen d’una xarxa familiar o les que tenen un poder adquisitiu superior.

Ajuntament de Barcelona

Tipus d’activitat:

Projecte pilot

Localització:

Barcelona

Col·laboradors / Finançadors:

Fundació Barcelona Mobile World Capital

Gènesi:

La Fundació Barcelona Mobile World Capital va llançar el 2019 el repte “Com millorar la qualitat de vida de les persones grans mitjançant la tecnologia “ al que s’hi van presentat 53 candidatures de 14 països. Un dels dos projectes guanyadors va ser el projecte SOMCARE, impulsat pel Grup Saltó, que ha adaptat un petit robot personal, anomenat Misty II, desenvolupat per l’empresa Misty Robotics situada a Boulder, Colorado, USA.

Nivell d’implantació:

Per a la prova pilot es disposa de 4 robots que aniran canviant de llar cada dos mesos fins al febrer del 2021. En total doncs la prova pilot comptarà amb 24 usuaris. El personal municipal avaluarà les circumstàncies de les persones usuàries abans i després de la convivència amb el robot, així com la situació de les persones cuidadores que intervenen en el procés de les cures. En cas que els resultats siguin positius, s’estudiarà la possibilitat d’estendre progressivament l’ús del robot a més llars de la ciutat.

Pin It on Pinterest

Comparteix