Noves mirades en la prevenció i intervenció de la Violència Sexual Infantil

Campus InnoBreaks

Noves mirades en la prevenció i intervenció de la Violència Sexual Infantil

Innobreak: Noves mirades en la prevenció i intervenció de la Violència sexual infantil

PrevenSI (Catalunya) i Barnahus (Europa). Realitzat l’11/2/25

Webinar en castellà

La violència sexual infantil és una realitat que afecta milers d’infants arreu del món i té conseqüències greus per al seu benestar físic i emocional. Es calcula que entre un 10% i un 25% de la població ha estat víctima d’abusos sexuals durant la infància, i gairebé la meitat d’aquests casos són reiteratius. Sovint, aquesta violència es produeix en entorns de confiança, fet que en dificulta la detecció, i només es denuncien aproximadament un 15% dels casos coneguts.

L’abordatge de la violència sexual infantil comporta diversos reptes, tant estructurals com socials, que en compliquen la prevenció, la detecció i el suport posterior. La manca de coneixement i formació dificulta la identificació de situacions de violència sexual infantil, i l’excés de burocràcia i el caràcter penal d’aquestes situacions complica l’acompanyament de la víctima en un procés que, per si mateix, ja és complex i llarg. D’altra banda, els esforços d’intervenció social es posen sovint en l’atenció a les víctimes, deixant en segon pla la prevenció dels abusos i el treball amb les persones que els cometen.

En aquest Innobreak, presentarem dues iniciatives innovadores que tenen com a objectiu l la prevenció a intervenció en casos de violència sexual infantil, així com la sensibilització del conjunt de la societat sobre aquesta problemàtica:

  • PrevenSi (Catalunya) és un recurs especialitzat en la prevenció de l’abús sexual infantil (ASI), fruit de la col·laboració entre l’Institut de Psicologia Forense, l’Institut Intress i la Fundació IReS. Aquesta iniciativa aborda la realitat de la pedofília i la pederàstia a través d’una plataforma web especialitzada que ofereix atenció i derivació a pedòfils. També proporciona orientació i recursos preventius a professionals o persones que coneixen o sospiten de casos d’ASI.
  • Barnahus (Europa) és un model d’atenció integral, impulsat per Save the Children, en què tots els departaments implicats en els casos d’abús sexual infantil es coordinen i treballen sota el mateix sostre per donar suport a l’infant víctima. El fet de concentrar tots els serveis en un únic espai permet agilitzar el procés judicial i reduir la victimització secundària que sovint pateixen els infants en aquests casos. Durant les últimes dècades, el model Barnahus s’ha estès per tot Europa com un referent d’atenció integral i coordinada.

Ponents:

  • Núria Iturbe i Meritxell Campmajó, PrevenSI (Catalunya)
  • Emilie Rivas, Barnahus (Europa)

Innobreaks

Innobreak 09.04.25 Inclusió digital - Imatge de persones grans utilitzant ordinadors. Les persones grans són un dels col·lectius susceptibles de patir a causa de la bretxa digital

Iniciatives pioneres per a la inclusió digital dels col·lectius vulnerables

DigiUP (Finlàndia) i Centre d’Inclusió Digital de Bordeaux Métropole (França). Dimecres, 9 d’abril, de 9:00 h a 10:30 h
Innobeak - Serveis innovadors en drogodependencia

Serveis innovadors en drogodependències: suport a les famílies i prevenció de riscos

BRUS (Dinamarca) i Energy Control (Catalunya). Realitzat el 02/07/24
Persona en situació de sensellarisme

Sensellarisme i tecnologia: Eines per recuperar el vincle amb la comunitat

Entourage (França) i Nidus (Catalunya). Realitzat el 05/06/2024.
Eines i serveis per detectar el ciberassetjament

Eines i serveis per afrontar el ciberassetjament i altres vulnerabilitats juvenils en l’entorn digital

Webinar d’innovació social. Digital Streetwork (Alemanya) i B-resol (Catalunya). Realitzat el 09/04/24.