Persianes amb ànima, projecte artístic que empodera dones i barris

Publicacions Banc d’innovacions

Persianes amb ànima, projecte artístic que empodera dones i barris

Grup Atra

Projecte comunitari de creació artística que promou la inclusió social i la inserció laboral de dones que es troben en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social. Es tracta d’un projecte transformador, basat en l’art urbà com a motor de canvi i sensibilització social, que teixeix comunitat i permet la descoberta i la modificació de l’entorn.

Persianes amb ànima es desenvolupa a partir d’un seguit de tallers de restauració, disseny i pintura de persianes que són impartits per il·lustradores i muralistes professionals. El projecte cobreix tot el procés: després d’una primera part teòrico-pràctica per endinsar-se en la disciplina artística, les participants duen a terme una pràctica final a les persianes de comerços del barri. A banda de ser un espai d’aprenentatge col·lectiu, un dels objectius del projecte és la creació d’espais segurs i còmodes per a les participants. Així, Persianes amb ànima pretén que l’art sigui, a banda d’una distracció, una font d’augment de la seguretat i la confiança en elles mateixes. 

Durant la posada en pràctica, una part rellevant del projecte és el procés participatiu que té lloc entre les artistes, les alumnes i les persones responsables dels comerços. És en col·laboració amb el veïnat i les associacions del barri que se seleccionen les persianes que seran rehabilitades. Un cop escollides, la tasca és decidir conjuntament els missatges que comunicaran les persianes, enteses i emprades com a altaveu per educar i sensibilitzar en matèria d’igualtat, inclusió social, feminismes i sostenibilitat. També durant aquest procés es descobreixen les històries copsadores dels comerços del barri –la qual cosa permet teixir vincles veïnals– que s’intenten plasmar als dibuixos de les persianes. Així doncs, Persianes amb ànima posa en relleu la potencialitat de l’art com a eina d’inclusió social i espai d’empoderament femení, capaç de fer visible allò  que no ho és.

Banc d’innovacions

Projecte e-Fabrik - Joves col·laboren amb persones amb discapacitat per crear ajuts funcionals

E-Fabrik, solucions innovadores i solidàries per a persones amb discapacitat

E-Fabrik es una iniciativa innovadora que reuneix joves i persones amb discapacitat en una comunitat creativa amb l’objectiu de concebre i fabricar conjuntament solucions per abordar les dificultats de les persones amb discapacitat
Imatge d'una habitant del projecte Llar Casa Bloc a l'entrada de l'edifici.

Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Llar casa bloc és un projecte en xarxa d’habitatge social impulsat per Hàbitat3, que ofereix acompanyament social i recursos tecnològics per impulsar l’autonomia i l’empoderament dels seus residents.