Acció preventiva contra el desemparament i el maltractament infantil

Campus InnoBreaks

Acció preventiva contra el desemparament i el maltractament infantil

Acció preventiva contra el desemparament i el maltractament infantil

AFST (Allegheny Family Screening Tool) de Pennsylvania-EEUU, i PIPPI (Programa d’Intervenció Per a la Prevenció de la Institucionalització) d’Itàlia.

Realitzat el 14 de juny 2022

Les presentacions es van fer en anglès, amb traducció simultània anglès-castellà

D’acord amb l’objectiu de la Convenció sobre els Drets de la Infància de desenvolupar mesures que garanteixin l’interès superior dels menors, les institucions públiques de molts de països, en col·laboració amb ONG i grups de recerca acadèmics, han dissenyat i desplegat des de finals del segle XX tot tipus de programes preventius i d’intervenció per protegir els drets de la infància en contextos familiars d’alta vulnerabilitat.

Els programes més avançats han posat el focus en la detecció precoç i l’acció preventiva de les situacions de desemparament o de maltractament, per així reduir la institucionalització dels menors i prevenir que els infants hagin de ser retirats del seu nucli familiar.

En aquest Innobreak vam presentar dues experiències pioneres en aquest camp, dels EEUU i d’Itàlia:

  • AFST (Allegheny Family Screening Tool) de Pennsylvania, EEUU, un algoritme basat en l’anàlisi big data i la intel.ligència artificial que que proporciona als professionals de serveis socials una avaluació objectiva de les situacions de risc de desemparament infantil, ajudant-los així en la detecció de casos i en la presa de decisions per activar els protocols preventius i d’intervenció social. L’algoritme calcula l’índex de risc analitzant més de cent paràmetres i permet una gran precisió en la detecció de casos. Tanmateix, mentre que alguns estudis realitzats afirmen que és una eina de detecció més objectiva que l’avaluació humana, altres estudis han alertat sobre els seus possibles biaixos.
  • PIPPI (Programa d’Intervenció Per a la Prevenció de la Institucionalització) d’Itàlia, un programa d’intervenció intensiva i multidisciplinar en famílies vulnerables estès avui a tot el país que, a més d’oferir una eina per a l’avaluació i valoració de casos, articula un conjunt d’accions combinades en relació a les necessitats dels infants: atenció domiciliària intensiva, activitats grupals amb altres pares i mares, acompanyament per part de famílies voluntàries, i treball conjunt amb els mestres i treballadors socials de les escoles i els serveis socials. L’informe d’avaluació de la setena edició del programa 2018-2020 ha aportat evidències dels bons resultats obtinguts pel que fa a la reducció del nombre d’infants retirats de les seves famílies.

Ponents:

  • Julia Reuben i Rhema Vaithianathan, AFST (Allegheny County, EEUU)
  • Marco Ius, PIPPI (Universitat de Trieste, Itàlia)

Amb el suport de

Generalitat de Catalunya Departament de Drets Socials

Innobreaks

Persona en situació de sensellarisme

Sensellarisme i tecnologia: Eines per recuperar el vincle amb la comunitat

Entourage (França) i Nidus (Catalunya). Dimecres, 5 de juny, a les 9h. Inscripcions obertes.
Eines i serveis per detectar el ciberassetjament

Eines i serveis per afrontar el ciberassetjament i altres vulnerabilitats juvenils en l’entorn digital

Webinar d’innovació social. Digital Streetwork (Alemanya) i B-resol (Catalunya). Realitzat el 09.04.24.
Innobreak - Digitalitzar els serveis socials

Digitalitzar els serveis socials. Apps de suport a usuaris i professionals

Reconnect (França) i Gàvius (Catalunya). Realitzat el 6 de febrer del 2024.
Innobreak Educant en el benestar emocional

Educant en el benestar emocional i la salut mental

SOM 360º (Catalunya) i Programa KOA (Catalunya). Realitzat el 12/12/2023.