Afrolab, programa de suport a l’afroemprenedoria 

Publicacions Banc d’innovacions

Afrolab, programa de suport a l’afroemprenedoria 

PretaHub, British Council, Universitat de Coventry

Programa de suport, promoció i impuls a l’afroemprenedoria amb una metologia exclusiva i innovadora. Amb l’objectiu de reforçar el mercat afrobrasiler, Afrolab ofereix formació tècnica i creativa als emprenedors. Ho fa amb especial enfocament en la inventiva i l’autoconeixement, sent un espai per al creixement, l’aprenentatge i la transformació personal i professional.


Afrolab és, doncs, un programa d’expansió empresarial que actua com a accelerador i incubador de talent d’emprenedors negres, indígenes i quilomboles. És fruit de la constatació que, tot i que el Brasil compta amb la població negra més nombrosa del món fora del continent africà, els consumidors negres encara es consideren un nínxol de mercat i els empresaris estan poc representats. Les xifres evidencien les dificultats amb què topen els afrobrasilers a l’hora d’emprendre, que provoca que la majoria d’empresaris negres del país no estiguin registrats a l’economia formal.

Com a resposta a l’anàlisi profunda dels reptes i especificitats dels negocis negres, Afrolab aporta eines pràctiques per a la gestió empresarial i és un espai per a la creació i producció eficaç. Consisteix en unes jornades que tenen lloc en el si de diversos festivals que s’organitzen al Brasil, principalment, on poden participar diversos emprenedors. La iniciativa inclou activitats d’autoconeixement, cicles d’immersió creativa, aprenentatges, cursos i tallers.  Així doncs, defuig de l’emprenedoria concebuda com un procés solitari i individualista i aposta per forjar una comunitat d’emprenedors, tenint en compte l’aportació única de cada emprenedor en el procés. 

La iniciativa té una perspectiva sistèmica: dóna suport i formació a les empreses des de la seva concepció i origen fins a la disposició final dels productes i serveis desenvolupats. Així, pretén ajudar-los a superar alguns dels reptes més grans als quals s’enfronten, com ara la denegació d’accés al crèdit, l’educació financera i la tecnologia. A banda de cursos de formació i sessions d’intercanvi i networking, Afrolab obre canals comercials a arreu del Brasil i Amèrica Llatina.

Banc d’innovacions

Projecte e-Fabrik - Joves col·laboren amb persones amb discapacitat per crear ajuts funcionals

E-Fabrik, solucions innovadores i solidàries per a persones amb discapacitat

E-Fabrik es una iniciativa innovadora que reuneix joves i persones amb discapacitat en una comunitat creativa amb l’objectiu de concebre i fabricar conjuntament solucions per abordar les dificultats de les persones amb discapacitat
Imatge d'una habitant del projecte Llar Casa Bloc a l'entrada de l'edifici.

Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Llar casa bloc és un projecte en xarxa d’habitatge social impulsat per Hàbitat3, que ofereix acompanyament social i recursos tecnològics per impulsar l’autonomia i l’empoderament dels seus residents.