Bizkaia Saretu, escola de prevenció de la soledat no desitjada

Publicacions Banc d’innovacions

Bizkaia Saretu, escola de prevenció de la soledat no desitjada

Grup SSI

Escola de formació i dinamització d’agents anti-soledat, persones de més de 55 anys que gràcies a una qualificació i acompanyament s’especialitzen en la detecció precoç i l’acció preventiva en relació a la soledat.

La iniciativa fa referència a la soledat no desitjada, és a dir, al sentiment o experiència subjectiva que s’identifica amb insatisfacció individual que té la persona pel que fa a les seves relacions. Aquest aïllament social, relacionat sobretot amb persones grans, es percep com una limitació, manca o absència de relacions primàries o naturals; d’amistat, de parella, familiars, de veïnatge, etc.

El projecte Bizkaia Saretu ofereix activitats formatives i de sensibilització cap a persones interessades en la matèria, ja sigui perquè vulguin adquirir coneixements en aquest àmbit o que formin part d’entitats, empreses o associacions. En aquest cas, podran formar part de la Red de Agentes, l’altra activitat destacada del projecte. Aquesta xarxa, formada per persones de més de 55 anys que no es trobin en situació de soledat i vulguin comprometre’s i crear propostes d’acció, consisteix en la identificació de situacions de soledat, disseny i creació de projectes de prevenció, per tal d’acumular evidència i poder ser implementats.

A més, la iniciativa també compta amb un repositori de coneixement i bones pràctiques, on s’hi troben projectes, mètodes o sistemes que involucren a la comunitat i àmbits relacionals. El Grup SSI entén que la connexió entre iniciatives és un element clau para garantir l’èxit dels projectes. Per tant, Bizkaia Saretu és un projecte amb perspectiva preventiva, que promou una visió desestigmatitzant de la soledat, potencia l’ajuda mútua i es centra en les necessitats i demandes individuals de cada persona.

Banc d’innovacions

Imatges Posts Web 50 min

Pycipedia, plataforma col·laborativa per a treballadors socials especialitzats en criança amb discapacitat intel·lectual

Pycipedia és una plataforma web per treballadors socials especialitzats en acompanyar pares i mares amb discapacitat intel·lectual
Imatges Posts Web 47 min 1

Mapathon UPC, plataforma web que recull punts geolocalitzats en un mapa

Mapathon UPC és una plataforma web en obert que permet recollir punts geolocalitzats en un mapa de forma col·laborativa
Imatges Posts Web 39 min

AutisMIND, aplicació per estimular la cognició social d’infants amb TEA

AutisMIND és una aplicació mòbil que potencia la capacitat de posar-se en lloc de l’altre en infants amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)
Imatges Posts Web 32 min

Digital Streetwork, treballadors socials que atenen joves a través d’Internet

Digital Streetwork és una iniciativa que trasllada el treball de carrer amb joves a Internet