ELDCARE, prevenció de la soledat i dels riscos socials i sanitaris associats a l’envelliment

Publicacions Banc d’innovacions

ELDCARE, prevenció de la soledat i dels riscos socials i sanitaris associats a l’envelliment

ABD Associació Benestar Desenvolupament

ELDCARE, prevenció de la soledat i dels riscos socials i sanitaris associats a l’envelliment

Foto: ABD

L’Eldcare és una eina de recordatori, personalitzada (personalised reminder tool) i equipada amb una pantalla i un altaveu, desenvolupada per a persones que viuen soles a casa seva i necessiten un suport per millorar la seva autonomia. Es tracta d’un dispositiu intel·ligent desenvolupat i millorat per ABD, una eina tecnològica innovadora de prevenció de la soledat no desitjada i dels riscos socials i sanitaris associats a l’envelliment.

El dispositiu ofereix recordatoris diaris personalitzats en format audiovisual, amb l’objectiu de millorar la seguretat, prevenir accidents a casa, reduir la sensació de soledat en les persones grans i millorar l’alfabetització digital. Sense necessitat de connexió Wi-Fi, l’Eldcare llança vídeos breus gravats per professionals i/o persones properes a la persona usuària, com ara: “recorda que tens una cita amb el metge avui a les 10 del matí” o “recorda apagar la calefacció abans d’anar a dormir” o “recorda beure aigua i utilitzar l’ajuda del caminador a casa”, o els passos a seguir per a utilitzar l’smartphone i fer una videotrucada.

Aquesta eina no és invasiva ni intrusiva amb la privacitat de les persones així com és molt intuïtiva en el seu ús, respectant les preferències i necessitats de les persones grans, doncs sempre s’acorda amb elles el tipus de missatge i l’horari en què es reprodueixen els vídeos. A més, no reprodueix una veu de robot aleatòria, sinó la imatge i la veu d’algú que coneixen i en qui confien.

Per tant, es tracta d’una solució d’atenció centrada en la persona, basada i desenvolupada en les necessitats verbalitzades de la persona, seguint el camí cap a l’e-health i integrant noves vies de col·laboració entre els serveis sociosanitaris, prevenint situacions de risc que podrien tenir un gran impacte social i econòmic en l’àmbit de salut i Serveis Socials.

A causa de la pandèmia per COVID-19, en la que la bretxa digital és va fer encara més visible, s’ha repensat l’ús de l’Eldcare, portant-lo a les llars de persones amb un nivell molt baix d’alfabetització digital per tal d’acompanyar-les en el procés d’aprenentatge sobre l’ús del seu smartphone des de la distància.

ADB Associació Benestar i Desenvolupament

Banc d’innovacions

Projecte e-Fabrik - Joves col·laboren amb persones amb discapacitat per crear ajuts funcionals

E-Fabrik, solucions innovadores i solidàries per a persones amb discapacitat

E-Fabrik es una iniciativa innovadora que reuneix joves i persones amb discapacitat en una comunitat creativa amb l’objectiu de concebre i fabricar conjuntament solucions per abordar les dificultats de les persones amb discapacitat
Imatge d'una habitant del projecte Llar Casa Bloc a l'entrada de l'edifici.

Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Llar casa bloc és un projecte en xarxa d’habitatge social impulsat per Hàbitat3, que ofereix acompanyament social i recursos tecnològics per impulsar l’autonomia i l’empoderament dels seus residents.