Fènix, jardí i hort terapèutics per a persones drogodependents

Publicacions Banc d’innovacions

Fènix, jardí i hort terapèutics per a persones drogodependents

Grup ABD

pfenix cassarria aspb 2

A través de l’agroecologia urbana, el projecte Fènix de la ciutat de Barcelona afavoreix la inclusió social i laboral de les persones que es troben en tractament de drogodependències. El jardí i l’hort terapèutics, desenvolupats sota el lema  “Conreant noves oportunitats”, contribueix alhora a desestigmatitzar el col·lectiu de les persones amb addiccions.

El projecte està situat en terrenys del Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) de Sarrià (Barcelona), que ha esdevingut un refugi climàtic dins la ciutat. Compta amb un total de 10 hectàrees i es treballa aplicant tècniques de cultiu regeneratiu, és a dir, que l’aproximació a la producció vegetal és respectuosa, ecològica i sostenible. La instal·lació possibilita la personalització d’itineraris d’inserció social que milloren l’ocupabilitat de les persones participants, que prenen part en tot el procés, des del cultiu i manteniment de les plantes fins a l’organització de les tasques i la planificació econòmica, en relació a la promoció i venda dels productes cultivats. Els participants reben formacions bàsiques sobre agroecologia i obtenen experiència en l’emprenedoria social i la comercialització dels productes. El projecte també permet als participants autoproveir-se d’aliments i promou el consum responsable i un sistema alimentari sostenible. 

El projecte té un vessant comunitari, sent el jardí al mateix temps un espai d’intercanvi i ús per a entitats i persones del districte que necessiten reunir-se o fer activitats a l’aire lliure. A més, els aliments resultants es destinen a serveis socials, de manera que les persones amb addiccions que participen al Jardí i Hort Fènix multipliquen l’impacte social que reben ajudant altres persones.

Banc d’innovacions

Projecte e-Fabrik - Joves col·laboren amb persones amb discapacitat per crear ajuts funcionals

E-Fabrik, solucions innovadores i solidàries per a persones amb discapacitat

E-Fabrik es una iniciativa innovadora que reuneix joves i persones amb discapacitat en una comunitat creativa amb l’objectiu de concebre i fabricar conjuntament solucions per abordar les dificultats de les persones amb discapacitat
Imatge d'una habitant del projecte Llar Casa Bloc a l'entrada de l'edifici.

Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Llar casa bloc és un projecte en xarxa d’habitatge social impulsat per Hàbitat3, que ofereix acompanyament social i recursos tecnològics per impulsar l’autonomia i l’empoderament dels seus residents.