Formació de les activadores comunitàries que participaran en el projecte DISS Alt Pirineu-Aran

Publicacions Notícies

Formació de les activadores comunitàries que participaran en el projecte DISS Alt Pirineu-Aran

,
Imatge de les Jornades de formació d'activadores comunitàries per al projecte de Detecció i Intervenció de Situacions de Soledat no desitjada a l'Alt Pirineu-Aran

El projecte DISS busca combatre la soledat no desitjada a les sis comarques de l’Alt Pirineu-Aran. La formació va tenir lloc entre el 2 i el 5 d’octubre a Sort

El projecte pilot de Detecció i Intervenció Social de la Soledat no desitjada (DISS) en persones grans a les comarques de l’Alt Pirineu i a la Vall d’Aran dona les seves primeres passes en ferm amb les jornades de formació de les activadores comunitàries que vam realitzar entre el 2 i el 5 d’octubre a Sort.

La vegueria de l’Alt Pirineu-Aran concentra algunes de les comarques més envellides de Catalunya: l’Alt Urgell, la Cerdanya, la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça. En aquest context, la soledat no desitjada de les persones grans és una realitat ben present i que preocupa especialment als serveis socials del territori. Fer front a aquesta problemàtica, tanmateix, no és fàcil, perquè els professionals dels serveis socials sovint troben que els hi manquen els recursos i la metodologia adients per abordar la situació.

La formació que ha tingut lloc entre el 2 i el 5 d’octubre vol posar remei a aquest problema mitjançant la presentació d’Auzosare (antigament anomenada Tecnoadineko), una eina intel·ligent de base tecnològica que permet gestionar la detecció, l’activació comunitària i la intervenció davant de casos de soledat no desitjada. El sistema ha estat desenvolupat per la cooperativa social basca Agintzari, membre d’iSocial, i per l’empresa tecnològica Gislan, amb el suport del BBK i la Unió Europea, i ha estat aplicat exitosament des de fa vuit anys a diversos municipis del País Basc. Ara, la Fundació iSocial coordina la seva implementació a Catalunya amb aquest projecte pilot a l’Alt Pirineu-Aran.

La formació va anar a càrrec d’Olaiz Gorrino, de la cooperativa social basca Agintzari, i van participar-hi tres activadores comunitàries contractades per al projecte a través de tres entitats del territori: la Fundació Integra Pirineus, l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) i la Cooperativa Alba Jussà. També van participar en algunes de les sessions els coordinadors dels serveis socials de les comarques implicades i els seus equips tècnics.

Les sessions van tenir lloc a les instal·lacions del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, i van servir d’enquadrament del projecte just abans de l’inici de la primera fase del pilot, que començarà a desplegar-se durant les setmanes vinents en un municipi de cadascuna de les sis comarques.

Actualitat

Premis GrausTIC. Candidatures fins el 6 de novembre

Oberta la convocatòria per als Premis GrausTIC

La Fundació iSocial participa com a patrocinador en els Premis GrausTIC 2023, en la categoria Premi GrausTIC a la Integració Social a través de la Digitalització
Fundació iSocial StepForME Viatge a Àustria

La Fundació iSocial viatja a Àustria per coordinar una trobada del programa StepForME

La Fundació iSocial lidera el projecte europeu StepForME dins del marc d’un programa Erasmus+ d’intercanvi de bones pràctiques en relació amb la salut mental en joves.
Delegació italiana visita iSocial - Imatge de la sessió que Toni Codina, director d'iSocial, va tenir amb els representats d'entitats socials de la regió de Cuneo (Itàlia)

GrandUP! International Project visita iSocial per realitzar un estudi de cas

Una delegació de 15 persones vinculades a organitzacions del sector social a Cuneo (Itàlia) va visitar la Fundació iSocial per conèixer millor la seva aposta per la innovació social
iSocial rep una delegació d’entitats socials dels Països Baixos

iSocial rep una delegació d’entitats socials dels Països Baixos

Una delegació d’entitats socials neerlandeses ha visitat la Fundació iSocial i les entitats membre. Enguany és el tercer any que ens visita una delegació provinent d’aquest país.