Banc d’innovacions en acció social

Intel·ligència Artificial per identificar la vulnerabilitat social
Ajuntament d’Espoo, Finlàndia

Anàlisi Big Data mitjançant Intel·ligència Artificial (IA) de múltiples bases de dades poblacionals per identificar quines persones d’un municipi necessiten ajuda social. Es tracta d’un exitós experiment realitzat l’any 2017 per l’Ajuntament d’Espoo (Finlàndia), que ha analitzat de forma encriptada les dades socials, sanitàries i educatives de tota la població del municipi, unes 520.000 persones, entre els anys 2002 i 2016.

Les dades poblacionals han estat analitzades agrupades segons els diversos entorns familiars, en comptes de fer-ho pels mètodes tradicionals d’anàlisi individual. Els resultats han permès identificar, per exemple, 280 factors predictius en l’àmbit de la vulnerabilitat de la infància i demostrar que, tot i que cap d’aquests factors individuals és un factor de risc, la presència conjunta d’alguns d’aquests factors sí que esdevé una situació de risc.

Aquesta experiència pionera de l’Ajuntament d’Espoo ha posat de manifest que l’anàlisi d’un gran volum de dades de diferents orígens mitjançant tècniques d’Intel·ligència Artificial pot jugar un paper molt important per al futur dels Serveis Socials.

Foto: City of Espoo

Tipus d’activitat:

Projecte pilot

Localització:

Espoo, Finlàndia

Col·laboradors / Finançadors:

Tieto

Gènesi:

Aquesta experiència de Big Data de l’Ajuntament d’Espoo s’emmarca en l’estratègia 6AIKA per al desenvolupament urbà sostenible, una estratègia conjunta de les sis ciutats més grans de Finlàndia: Hèlsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku i Oulu. GAIKA busca afrontar conjuntament els reptes de la urbanització i de l’evolució cap a ciutats cada vegada més intel·ligents i centrades en les persones.

Nivell d’implantació:

Els Serveis Municipals d’Espoo consideren aquesta primera experiència d’anàlisi Big Data com un primer pas en la introducció de la Intel·ligència Artificial en els sistemes finlandesos de Serveis Socials.

Pin It on Pinterest

Comparteix