Banc d’innovacions en acció social

Pis Zero, refugi nocturn per a persones d’alta vulnerabilitat
Arrels Fundació

Habitatge que s’ofereix com un refugi nocturn segur i acollidor per a persones sense llar que no aconsegueixen adaptar-se a cap altre espai. Intenta cobrir les necessitats més bàsiques de la persona, es caracteritza per la seva baixa exigència, i busca enfortir els vincles de relació amb les persones que en fan ús.

El Pis Zero està concebut com una prolongació del carrer i, per això, la seva normativa és més flexible, simple i reduïda que la que existeix en albergs o altres tipus d’habitatges per a persones sense llar. Així, per exemple, les persones hi poden accedir amb gossos, amb beguda i amb els seus equipatges, s’hi permet fumar en un espai habilitat i el temps d’estada és il·limitat.

Foto: Elisava

Tipus d’activitat:

Nou Servei

Localització:

Barcelona

Col·laboradors / Finançadors:

Elisava

Gènesi:

Entre les persones que reben un seguiment social per part de la Fundació Arrels, n’hi ha algunes que feia anys que vivien al carrer i es trobaven en una situació de vulnerabilitat elevada. El projecte Pis Zero nasqué per donar resposta a tres situacions: per una banda, oferir un recurs al 20% de persones sense llar que no s’adapten al model Housing First ni a qualsevol altre recurs; oferir un recurs a aquelles persones que ja no poden estar més temps al lloc on s’allotjaven, amb l’objectiu d’evitar que tornin al carrer; i, finalment, disposar d’un recurs temporal per a persones que estan a l’espera d’accedir a un pis o a altres recursos d’allotjament.

Nivell d’implantació:

Actualment només funciona un Pis Zero, situat al barri del Raval de Barcelona, però atesos els seus bons resultats la Fundació Arrels té la intenció d’obrir més recursos nocturns d’aquest tipus a altres llocs de la ciutat de Barcelona.

Pin It on Pinterest

Comparteix