El 2n debat Big Data analitza els beneficis per als Serveis Socials: prevenció, personalització, planificació i eficiència

Publicacions Notícies

El 2n debat Big Data analitza els beneficis per als Serveis Socials: prevenció, personalització, planificació i eficiència

,
El 2n debat Big Data analitza els beneficis per als Serveis Socials: prevenció, personalització, planificació i eficiència

El Palau Macaya de Barcelona ha acollit el El dimarts 29 d’octubre ha tingut lloc al Palau Macaya de Barcelona el 2n debat del cicle de reflexió “Big Data i Serveis Socials”, organitzat per la Fundació iSocial, amb 72 persones participants procedents principalment d’ajuntaments, del món acadèmic i d’entitats del tercer sector. Quatre ponents de prestigi han exposat i analitzat perquè avui el tractament de dades massives o Big Data, pot contribuir a fer avançar els Serveis Socials en quatre àmbits de millora molt necessaris: prevenció, personalització, planificació i eficiència.

De l’enfortiment de l’enfocament preventiu dels Serveis Socials gràcies al Big Data n’ha parlat Meritxell Benedí, Directora de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, que ha remarcat la necessitat que té avui el sistema de Serveis Socials de Catalunya de disposar d’evidències per poder millorar, i ha anunciat que amb aquest objectiu ben aviat els contractes-programa i els concerts del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies inclouran una clàusula que permeti al Departament l’accés a les dades d’Administracions locals i proveïdors de serveis.

De la personalització dels serveis als ciutadans, n’ha parlat José Antonio Ondiviela, director de solucions SmartCities de Microsoft Western Europe, el qual ha afirmat que malgrat les dificultats que tenen els sistemes d’informació de Serveis Socials, avui ja disposem de prou dades i de prou qualitat per obtenir un coneixement útil per a la millora del sistema de Serveis Socials, i ha mostrat diversos exemples dels beneficis que això pot comportar.

A continuació, Tomas Lethinen, analista de dades de l’Ajuntament d’Espoo (Finlàndia), ha explicat l’experiència de quinze anys de l’ajuntament d’aquesta ciutat finesa, la segona del país, en el tractament massiu de dades amb la finalitat de millorar la planificació de les polítiques i dels pressupostos socials. Així, per exemple, van analitzar les dades del seu mig milió d’habitants durant 14 anys, per fer prediccions sobre la demanda futura de Serveis Socials; o bé van analitzat factors de risc de 300.000 famílies durant 10 anys per preveure les necessitats futures del sistema de protecció de la infància. Un altre dels beneficis del Big Data ha estat el millor coneixement de l’eficàcia dels processos d’inclusió social de la població nouvinguda del municipi.

Finalment, el Dr. Josep Maria Picas, consultor de TIC i sistemes d’informació en l’entorn sanitari, ha presentat un recull dels aprenentatges recents del sector salut a l’hora de millorar la seva eficiència gràcies al Big Data, aprenentatges que avui poden ser molt útils al sector de Serveis Socials en el moment d’abordar aquest repte.

El cicle tindrà continuïtat el proper 19 de novembre. En aquest 3r debat debatrem sobre “Models predictius i automatització en els Serveis Socials. Oportunitats i factors crítics”. Més informació i inscripcions aquí.

A més de l’exemple de la ciutat finlandesa d’Espoo, trobareu més exemples sobre l’aplicació de Big Data en l’àmbit dels Serveis Socials en el nostre Banc d’Innovacions en Acció Social.

Actualitat

Premis GrausTIC. Candidatures fins el 6 de novembre

Oberta la convocatòria per als Premis GrausTIC

La Fundació iSocial participa com a patrocinador en els Premis GrausTIC 2023, en la categoria Premi GrausTIC a la Integració Social a través de la Digitalització
Imatge de les Jornades de formació d'activadores comunitàries per al projecte de Detecció i Intervenció de Situacions de Soledat no desitjada a l'Alt Pirineu-Aran

Formació de les activadores comunitàries que participaran en el projecte DISS Alt Pirineu-Aran

El projecte DISS busca combatre la soledat no desitjada a les sis comarques de l’Alt Pirineu-Aran. Les activadores comunitàries són les encarregades de coordinar els esforços de detecció i intervenció i de conscienciar la comunitat.
Fundació iSocial StepForME Viatge a Àustria

La Fundació iSocial viatja a Àustria per coordinar una trobada del programa StepForME

La Fundació iSocial lidera el projecte europeu StepForME dins del marc d’un programa Erasmus+ d’intercanvi de bones pràctiques en relació amb la salut mental en joves.
Delegació italiana visita iSocial - Imatge de la sessió que Toni Codina, director d'iSocial, va tenir amb els representats d'entitats socials de la regió de Cuneo (Itàlia)

GrandUP! International Project visita iSocial per realitzar un estudi de cas

Una delegació de 15 persones vinculades a organitzacions del sector social a Cuneo (Itàlia) va visitar la Fundació iSocial per conèixer millor la seva aposta per la innovació social