Ipso, servei internacional de suport psicosocial peer-to-peer

Publicacions Banc d’innovacions

Ipso, servei internacional de suport psicosocial peer-to-peer

International Psychosocial Organization (Ipso)

Ipso, servei internacional de suport psicosocial peer-to-peer

Sessió d’acompanyament peer-to-peer. Extreta de la pàgina web d’Ipso.

Servei internacional de salut mental i suport psicosocial peer-to-peer que s’ofereix offline i online en més de 20 llengües (com l’àrab, el farsi o el panjabi, entre altres), i que compta avui amb més de 200.000 beneficiaris, principalment persones immigrades, refugiades o víctimes de conflictes armats.

Els consellers o orientadors d’Ipso són altres persones del mateix origen que són prèviament formades en Value Based Counseling (orientació basada en valors), un tipus d’intervenció a curt termini que busca establir empatia amb la persona atesa i donar-li suport sense cap tipus de prejudicis. A més, la pluralitat sociocultural que permet aquesta metodologia facilita que pugui ser implementada per adaptar-se a diferents contextos i donar servei a un nombre molt alt i divers d’usuaris.

Es tracta d’un servei peer-to-peer, que serveix per empoderar ambdues parts, i que alhora busca evitar que les adversitats o situacions traumàtiques que s’han viscut es cronifiquin o condueixin a problemes més greus, al mateix temps que ajuden en la integració social.

Els serveis d’Ipso s’han estès molt en alguns països com l’Afganistan, on és present arreu del país a través del servei públic de salut. La formació dels consellers o orientadors es fa principalment a Alemanya, a les seus d’Ipso a Berlin, Erfurt i Hamburg, on preparen persones immigrades perquè facin aquesta funció. A altres països, com Jordània, Iraq, Haití i altres, també s’ha estès el servei d’Ipso a través d’organitzacions col·laboradores.

Les sessions de suport psicosocial es poden realitzar de forma presencial però també de forma online a través d’una plataforma de vídeo segura anomenada ipso-care.com, i això ha permès que l’abast territorial d’Ipso hagi esdevingut molt més ampli, i alhora imprescindible durant la pandèmia de la Covid-19.

És un servei disponible en més de vint llengües, com l’àrab, el farsi, l’anglès, el francès, el rus, el turc o el panjabi entre d’altres, perquè es considera de vital importància que les persones que reben aquest servei puguin expressar-se en la seva llengua materna.

International Psychosocial Organization (Ipso)

Banc d’innovacions

Imatges Posts Web 50 min

Pycipedia, plataforma col·laborativa per a treballadors socials especialitzats en criança amb discapacitat intel·lectual

Pycipedia és una plataforma web per treballadors socials especialitzats en acompanyar pares i mares amb discapacitat intel·lectual
Imatges Posts Web 47 min 1

Mapathon UPC, plataforma web que recull punts geolocalitzats en un mapa

Mapathon UPC és una plataforma web en obert que permet recollir punts geolocalitzats en un mapa de forma col·laborativa
Imatges Posts Web 39 min

AutisMIND, aplicació per estimular la cognició social d’infants amb TEA

AutisMIND és una aplicació mòbil que potencia la capacitat de posar-se en lloc de l’altre en infants amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)
Imatges Posts Web 32 min

Digital Streetwork, treballadors socials que atenen joves a través d’Internet

Digital Streetwork és una iniciativa que trasllada el treball de carrer amb joves a Internet