Ipso, servei internacional de suport psicosocial peer-to-peer

Publicacions Banc d’innovacions

Ipso, servei internacional de suport psicosocial peer-to-peer

International Psychosocial Organization (Ipso)

Ipso, servei internacional de suport psicosocial peer-to-peer

Sessió d’acompanyament peer-to-peer. Extreta de la pàgina web d’Ipso.

Servei internacional de salut mental i suport psicosocial peer-to-peer que s’ofereix offline i online en més de 20 llengües (com l’àrab, el farsi o el panjabi, entre altres), i que compta avui amb més de 200.000 beneficiaris, principalment persones immigrades, refugiades o víctimes de conflictes armats.

Els consellers o orientadors d’Ipso són altres persones del mateix origen que són prèviament formades en Value Based Counseling (orientació basada en valors), un tipus d’intervenció a curt termini que busca establir empatia amb la persona atesa i donar-li suport sense cap tipus de prejudicis. A més, la pluralitat sociocultural que permet aquesta metodologia facilita que pugui ser implementada per adaptar-se a diferents contextos i donar servei a un nombre molt alt i divers d’usuaris.

Es tracta d’un servei peer-to-peer, que serveix per empoderar ambdues parts, i que alhora busca evitar que les adversitats o situacions traumàtiques que s’han viscut es cronifiquin o condueixin a problemes més greus, al mateix temps que ajuden en la integració social.

Els serveis d’Ipso s’han estès molt en alguns països com l’Afganistan, on és present arreu del país a través del servei públic de salut. La formació dels consellers o orientadors es fa principalment a Alemanya, a les seus d’Ipso a Berlin, Erfurt i Hamburg, on preparen persones immigrades perquè facin aquesta funció. A altres països, com Jordània, Iraq, Haití i altres, també s’ha estès el servei d’Ipso a través d’organitzacions col·laboradores.

Les sessions de suport psicosocial es poden realitzar de forma presencial però també de forma online a través d’una plataforma de vídeo segura anomenada ipso-care.com, i això ha permès que l’abast territorial d’Ipso hagi esdevingut molt més ampli, i alhora imprescindible durant la pandèmia de la Covid-19.

És un servei disponible en més de vint llengües, com l’àrab, el farsi, l’anglès, el francès, el rus, el turc o el panjabi entre d’altres, perquè es considera de vital importància que les persones que reben aquest servei puguin expressar-se en la seva llengua materna.

International Psychosocial Organization (Ipso)