3D Community, habitatges socials construïts amb impressores 3D

Publicacions Banc d’innovacions

3D Community, habitatges socials construïts amb impressores 3D

New Story, ICON, Échale

3D Community, habitatges socials construïts amb impressores 3D

Dos nens davant una de les cases construïdes a Mèxic. Extreta de la web de New Story

Habitatges construïts amb impressió 3D, que permeten generar parcs d’habitatges de gran qualitat i d’una manera molt més ràpida i assequible que amb les opcions de construcció tradicionals.

El primer parc d’habitatges amb aquesta tecnologia s’ha construït a Tabasco (Mèxic), i consta de 50 cases. Les cases estan fetes amb la col·laboració d’ICON, una empresa dedicada a les tecnologies de la construcció. Gràcies a la seva impressora 3D Vulcan, que utilitza una barreja de ciment anomenada Lavacrete, pot aixecar construccions segures i resistents amb molt poc temps, atès que les impressores 3D poden treballar de manera ininterrompuda durant les 24 hores, fins a acabar la construcció. Els acabats finals, com la teulada o les finestres, s’hi afegeixen després de la forma tradicional, contractant constructors locals.

Les famílies que viuen en aquests primers habitatges mexicans van participar prèviament en el procés de disseny de la seva casa, aportant la seva visió sobre les pròpies necessitats i allò que creien important de tenir a la seva llar. Aquestes famílies van ser seleccionades a través d’entrevistes i enquestes a la zona, per identificar aquelles amb una major necessitat. Les cases tenen una hipoteca social d’uns 400 pesos al mes, una hipoteca que no retorna a New Story, l’organització promotora, sinó que passa a un fons comunitari del qual podran disposar les famílies en un futur per poder invertir en aquesta comunitat. D’aquesta manera no només s’innova en la forma de construir, sinó que també es crea una comunitat de propietaris que empodera les persones que en formen part.

New Story