Konekta2, sensorització intel.ligent d’habitatges de persones grans

Publicacions Banc d’innovacions

Konekta2, sensorització intel.ligent d’habitatges de persones grans

Ajuntament de Fuenlabrada

Assistent virtual per a persones grans que és capaç de detectar canvis en els moviments i les rutines als domicilis per tal d’alertar en el cas d’incidència.

El programa està dirigit a persones grans amb deteriorament cognitiu que viuen soles. Es tracta d’un projecte pilot pel qual han estat escollides 30 persones, amb a intenció de ser estès a d’altres usuaris un cop feta la fase pilot.

A través de sensors col·locats a portes, electrodomèstics o passadissos, es poden detectar canvis en aquests. Primerament es realitzar un anàlisis de les rutines de cada persona, per tal de poder detectar anomalies i comprovar l’estat de la persona gran.  D’aquesta manera, si una porta és oberta de matinada, o la porta d’entrada no s’obre en tot el dia (indicant que la persona no ha sortit de casa) pot ser detectat i així avisar a les persones properes (cada vegada que hi ha un canvi s’envia un missatge a la persona propera de contacte). L’eina compta amb un assistent virtual de control per veu, un sensor d’obertura de la porta principal i la nevera, i sensors de moviment que es poden situar a diferents espais de la casa.

L’assistent també avisa en cas d’accident als serveis d’emergència, ja que funciona com a complement al botó d’auxili o tele-alarma que tenen els usuaris a casa. A més, les persones usuàries poden demanar ajuda utilitzant únicament la veu.

El projecte pilot permet anticipar-se a casos de risc, evitant arribar a situacions d’emergència gràcies a una feina preventiva. Es tracta d’una eina que ajuda que les persones grans puguin passar més temps de la seva vida a casa de manera segura.