La Consellera de Drets Socials visita a Sort el projecte Vincles Alt Pirineu-Aran

La Consellera de Drets Socials visita a Sort el projecte Vincles Alt Pirineu-Aran

El projecte Vincles Alt Pirineu-Aran ja està implantat en més de vint municipis i compta amb 171 agents comunitaris
La Consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, ha visitat a Sort el projecte “Vincles Alt Pirineu-Aran”, iniciativa amb la qual lluitem contra la soledat no desitjada a l’Alt Pirineu i la Vall d’Aran mitjançant la intervenció comunitària, la tecnologia i la implicació de la ciutadania. La trobada ha comptat també amb la presència del President del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos L. Isus Castellarnau; l’Alcalde de Sort, Baldo Farré; el Diputat de Salut Pública de la Diputació de Lleida, Òscar Martínez; la Directora comarcal de Serveis Socials, Adriana Vidal; i el Director de la Fundació iSocial, Toni Codina.
Durant la seva visita, la Consellera ha conegut de primera mà el funcionament del programa, que des de 2023 s’ha establert en més d’una vintena de municipis del Pirineu català. Vincles planteja un nou abordatge més proactiu del repte de la soledat no volguda, basat en la tecnologia Big Data per a la detecció precoç de les situacions de soledat en les persones més grans de 55 anys, i en l’activació de la xarxa veïnal i la participació ciutadana en la intervenció i acompanyament dels casos detectats.
Després de la presentació del projecte, els responsables de Vincles i la Consellera han visitat un establiment implicat amb el programa, on han pogut conversar amb l’activadora comunitària del projecte al Pallars Sobirà, la professional social Elena Santos, així com amb dues agents comunitàries (professionals de comerços i negocis del municipi que participen voluntàriament en el projecte per detectar possibles casos de soledat no volguda) i dues persones grans beneficiàries. Aquest intercanvi ha permès conèixer de prop la tasca de Vincles i l’impacte positiu que està tenint en el territori.
Balanç positiu del projecte
Des de la seva posada en marxa, Vincles ha obtingut resultats rellevants: actualment compta amb 54 professionals socials i sanitaris treballant-hi a les 6 comarques pirinenques, i 171 agents comunitaris formats per a detectar i abordar casos de soledat no desitjada en els pobles i municipis. A més, s’han dut a terme 47 formacions o capacitacions en mirada social per millorar la detecció i 209 accions comunitàries per a les persones beneficiàries, incloent tallers, processos participatius i xerrades.
El projecte, impulsat per la Fundació iSocial i que compta amb el finançament dels fons Next Generation del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, s’ha consolidat així com una resposta innovadora dara, consolidant el projecte com un referent a Catalunya i Europa en aquest àmbit.
Actualitat