La Teva Idea És Ciència: un procés de cocreació per millorar l’autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual

Publicacions Notícies

La Teva Idea És Ciència: un procés de cocreació per millorar l’autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual

, ,
Un grup de persones amb discapacitat intel·lectual, de professionals socials, d'estudiants i de personal investigador treballen conjuntament per desenvolupar solucions als reptes de les persones amb discapacitat en el marc del projecte La Teva Idea és Ciència, liderat per iSocial i la UPC.

La iniciativa ha suposat un treball col·laboratiu entre entitats socials, personal investigador i estudiants per convertir reptes quotidians en solucions tecnològiques viables

El programa “La Teva Idea És Ciència”, impulsat per la Fundació iSocial i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha arribat a la seva fase final després de mesos de treball col·laboratiu. Aquesta iniciativa ha permès que persones amb discapacitat intel·lectual treballin conjuntament amb professionals del sector social, estudiants i personal investigador, per desenvolupar solucions tecnològiques que facilitin la seva autonomia.

Durant sis sessions de treball celebrades entre gener i febrer del 2025 als campus de la UPC, estudiants i personal investigador han col·laborat amb persones usuàries i professionals del sector social per idear solucions adaptades a reptes quotidians de les persones amb discapacitat intel·lectual en sis àmbits clau: comunicació, cura personal, gestió econòmica, socialització, tasques domèstiques i mobilitat. Aquestes reptes s’articulen al voltant de 150 pain points o dificultats per a l’autonomia personal que havien sigut detectades prèviament en el grup de treball All by Myself, promogut per iSocial, en el qual van participar persones usuàries i professionals de les mateixes entitats que ara han pres part en “La Teva Idea és Ciència”.

El programa continuarà durant el mes d’abril amb un taller de definició de projectes, en el qual les persones participants treballaran de manera creativa, guiades per un equip facilitador, per transformar les idees en propostes concretes i viables. Posteriorment, es durà a terme un procés de votació popular que permetrà a la comunitat universitària i als serveis socials escollir les dues iniciatives més prometedores, que es presentaran en un acte final amb toteslespersones participants. Els equips que hagin plantejat les propostes guanyadores comptaran amb el suport de la UPC per al seu desenvolupament.

Un treball de cocreació

El projecte s’ha dut a terme amb la participació de set entitats socials especialitzades en discapacitat intel·lectual: la Fundació El Maresme, la Fundació Ampans, l’Associació Alba, Support-Girona, la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) i ASPACE Catalunya, membres totes elles d’iSocial, i la Fundació Astres. Josep Maria Junoy, expert en experiència d’usuari i voluntari a iSocial, ha participat també en la funció de dinamitzador especialista i facilitador. D’altra banda, el pograma ha comptat amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat i el finançament de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

Així mateix, i gràcies a la participació d’estudiants i de personal investigador de la UPC, aquesta experiència ha permès establir un diàleg enriquidor entre el sector social i el món acadèmic, facilitant la comprensió de les necessitats reals de les persones amb discapacitat intel·lectual i fomentant la creació de solucions tecnològiques amb impacte directe en la seva vida quotidiana.

“La Teva Idea És Ciència” ha estat una oportunitat per a les persones amb discapacitat i per a les entitats socials que les acompanyen de participar en un procés de cocreació adaptat a les seves necessitats, alhora que ha servit per sensibilitzar i formar els tecnòlegs de la UPC en els desafiaments del sector social. L’experiència ha demostrat d’aquesta manera el valor de la col·laboració entre la universitat i les entitats socials per abordar reptes socials amb enfocaments innovadors.

Actualitat

Cátedra Innovación Social Vincles

La Càtedra d’Innovació Social de la UdL avalua el projecte Vincles a Erill la Vall

La Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de LLeida inicia l’avaluació del projecte Vincles Alt Pirineu-Aran
La Consellera de Drets Socials parla amb dues persones beneficiàries del projecte Vincles a Sort

La Consellera de Drets Socials visita a Sort el projecte Vincles Alt Pirineu-Aran

La Consellera visita el projecte Vincles Alt Pirineu-Aran, que ja està implantat en més de vint municipis i compta amb 171 agents comunitaris.
Membres de les set entitats sòcies del projecte Solidigital es troben a Tolosa per preparar el llançament de la Soliguia. Fotografia de grup durant les jornades.

Trobada internacional a Tolosa per preparar el llançament de la Soliguia

L’encontre ha permès posar en comú la feina feta fins ara i coordinar la difusió i la gestió de la Soliguia, cercador en línia de serveis socials
Servei d'acompanyament per a usuaris de Nidus

Despleguem un servei d’acompanyament digital a persones usuàries de Nidus 

La Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de LLeida inicia l’avaluació del projecte Vincles Alt Pirineu-Aran
Notícia Rehab Lab.cat Formació febrer

Neix la xarxa Rehab-Lab per impulsar l’autonomia de les persones amb discapacitat mitjançant la impressió 3D

La xarxa Rehab-Lab s’amplia amb 10 noves entitats d’arreu de Catalunya, consolidant-se com un referent en la fabricació d’ajuts funcionals personalitzats amb impressió 3D
Premi CSC Impulsa a RAPNIC web

El Projecte RAPNIC guanya el Premi CSC Impulsa 2024 a la Innovació en IA en l’àmbit social

El projecte RAPNIC crearà un corpus d’enregistraments per poder entrenar els algoritmes i facilitar que els sistemes de reconeixement de veu reconeguin parle no intel·ligibles