Mixed Living, residents que conviuen i col·laboren amb persones altament vulnerables

Publicacions Banc d’innovacions

Mixed Living, residents que conviuen i col·laboren amb persones altament vulnerables

Tussenvoorziening

Blocs de pisos d’habitatge social mixt on conviuen persones sense llar i persones vulnerables econòmicament, fet que és beneficiós per a tots dos grups. Facilita l’accés a l’habitatge en un temps més ràpid per a moltes persones alhora que les activitats comunitàries realitzades als edificis promouen la reinserció social i trenquen amb l’aïllament social i l’estigmatització de les persones sense llar.

WhatsApp Image 2023 05 26 at 11.13.55

El Mixed Living o habitatge mixt és una forma d’habitatge en què un 70% de les persones que hi resideixen tenen baixos ingressos i necessitat d’accedir a un habitatge social i el 30% restant són persones que es troben en situació de vulnerabilitat, generalment persones sense llar beneficiàries del programa Housing First. Totes dues parts han de complir les condicions de compromís i normes prèviament establertes, principalment de cura de l’entorn que comparteixen. Participar en aquest programa d’acompanyament social és avantatjós per les persones del primer grup, reduint-los el temps d’espera per accedir a un habitatge social. 

També és clarament favorable per a les persones sense llar –i no només, perquè el programa també va destinat a població amb manca de xarxa social o problemes psicològics–, a qui el contacte i la convivència amb altres residents els facilita la reinserció social. En aquest sentit, l’habitatge compartit possibilita la proximitat entre els dos grups amb espais de trobada comuns que faciliten que prenguin cafè, vegin un partit de futbol o cuidin del pati. El projecte compta amb la supervisió de professionals que visiten el bloc de pisos almenys un cop per setmana i s’encarreguen de valorar i gestionar el funcionament de la convivència.