NIDUS Salut mental
NIDUS Salut mental
Adaptació de l’app NIDUS com a eina digital de suport en salut mental per a les necessitats de les persones amb trastorn mental greu que es troben en procés de transició des de l’hospitalització perllongada a la vida en comunitat i/o en procés d’enfortiment dels seus vincles amb la comunitat.
(2024-2025)
NIDUS Desinstitucionalització és un projecte pilot que pretén resoldre la manca d’eines centrades en promocionar l’autonomia, l’empoderament i el desenvolupament del projecte de vida de les persones amb problemes de salut mental en processos de desinstitucionalització o en risc d’institucionalització. Amb aquesta finalitat, s’adaptarà, pilotarà i avaluarà l’app NIDUS de la Fundació iSocial, que fins ara ha sigut utilitzada reeixidament en l’àmbit de l’atenció a les persones en situació de sensellarisme.
L’adaptació d’aquesta solució digital per a l’àmbit de la salut mental, amb un enfocament en base a les necessitats de les persones, permetrà:
• Una vinculació i fàcil comunicació de la persona amb els professionals de referència
• Un acompanyament i una facilitació d’eines a la persona per a la millora de la seva responsabilització individual i autonomia
• Una oferta de suport i facilitats a la persona per a la seva participació i inserció en la comunitat
• Un sistema d’acompanyament i suport remot estandaritzat de caràcter voluntari, a través del qual la persona pugui informar sobre l’evolució del seu estat de salut i benestar
Objectius
Augmentar la qualitat de vida, millorar la salut mental i física i l’autonomia, i assegurar un projecte de vida independent a la comunitat de persones afectades per un trastorn mental. D’altra banda, el projecte busca assolir processos de desinstitucionalització més eficaços i eficients, fonamentats en el paradigma de la recuperació.
Objectius específics
- Millorar la inserció en la comunitat de les persones que actualment estan ingressades en institucions de salut mental.
- Reforçar i donar eines per al procés de responsabilització individual, i incrementar l’autopercepció de capacitació, el sentit d’autonomia i independència i l’autoestima, reduint la dependència dels serveis institucionals i fent possible una vida més autònoma i plena a la comunitat.
- Millorar l’estat de salut i benestar de les persones amb trastorn mental greu, anticipar crisis i evitar futures institucionalitzacions, millorant la qualitat de vida d’aquestes persones i alleugerint la càrrega sobre els serveis de salut mental.
- Reduir la càrrega administrativa dels professionals de salut mental, reduir els nivells d’estrès i facilitar més temps d’atenció directa a la persona amb trastorn mental
- Facilitar una presa de decisions més informada de les organitzacions de salut mental, reduint riscos i millorant els resultats clínics i socials.
Impactes i millores esperats
El projecte està impulsat per una agrupació d’organitzacions socials i sanitàries fortament involucrades en els programes de desinstitucionalització i prevenció de la institucionalització en salut mental a Catalunya, i s’espera que al final dels 10 mesos del projecte, gràcies a aquesta nova eina digital, s’aconsegueixi la millora de la inserció en la comunitat de 48 persones que participaran en el pilot; la millora dels seus processos d’autogestió vital individual; i la millora del seu estat de salut i benestar.
Un cop assolit aquest objectiu, es podrà replicar i escalar la solució a fi de beneficiar les més de 2.600 persones a Catalunya afectades pel procés de desinstitucionalització i la seva prevenció: 1.680 persones que actualment estan ingressades en institucions de salut mental i que poden entrar properament en programes de desinstitucionalització; 620 persones que ja estan en processos de desinstitucionalització; i 400 persones a l’any que pateixen risc d’ingrés en institucions de mitja i llarga estada.
Lidera:
Socis:
En col·laboració amb:
Amb el suport de:
Projectes d’innovació