Posem en marxa quatre grups de treball per impulsar la innovació en acció social

Publicacions Notícies

Posem en marxa quatre grups de treball per impulsar la innovació en acció social

,
Grups de treball

Més de 30 professionals de 14 entitats membres d’iSocial participen en els quatre grups de treball sobre suports autodirigits, vida independent, inclusió digital, desinstitucionalització.

Des del passat juliol la Fundació iSocial ha reforçat els grups de treball interns, amb l’obertura de tres nous grups i l’ampliació de participants. Els grups de treball són espais de debat i d’intercanvi per reflexionar sobre noves tendències del sector social i buscar noves oportunitats de millora. Els grups de treball està concebuts com a laboratoris d’idees en els quals hi participen professionals especialistes de les nostres entitats membres per tal de generar coneixement de manera col·lectiva.

Els tres nous grups de treball parteixen de l’experiència exitosa del grup de treball “All by myself”, el qual des de fa un any ha analitzat els reptes que tenen les persones amb discapacitat intel·lectual per assolir una vida més independent, amb professionals i persones amb discapacitat de 6 entitats membres. Els bons resultats d’aquest grup han impulsat la posada en marxa dels tres nous espais de reflexió, que versen sobre la implementació dels suports autodirigits, la inclusió digital de les persones en situació de sensellarisme i la transformació de la intervenció en processos de desinstitucionalització. En total, hi participen 32 professionals procedents de 14 de les nostres 19 entitats membres.

La creació d’aquests nous grups de treball entronca així mateix amb un nou projecte de la fundació, consistent en l’elaboració i la publicació d’una col·lecció de Guies professionals d’innovació en l’acció social. Aquestes guies, que començarem a publicar a partir d’aquesta tardor, tenen l’objectiu d’impulsar el coneixement, fomentar l’adopció de noves perspectives i facilitar la implementació de metodologies i eines innovadores dins del sector social. Els grups de treball participaran activament en la seva creació, definint-ne conjuntament els temes i supervisant-ne el desenvolupament, per tal d’assegurar que les guies seran instruments atractius i pràctics per a les professionals del sector, proporcionant-los un coneixement útil per a dur a terme la seva tasca.

Grup de treball en implementació dels Suports Autodirigits

Durant el mes de juliol, vam posar en marxa el primer dels nous grups de treball, que gira al voltant dels Suports Autodirigits. Els Suports Autodirigits, també coneguts amb la denominació anglesa Self-Directed Support, són un enfocament innovador de la intervenció social que facilita posar a la pràctica l’Atenció Centrada en la Persona (ACP), oferint a la persona la possibilitat de decidir i dirigir els suports que necessita des de la personalització i el treball conjunt. La seva implementació requereix de canvis pràctics en el sistema, tant pel que fa en l’ús dels pressupostos com en l’avaluació, la planificació i la provisió de suports.

El grup de treball vol reflexionar, doncs, sobre aquests reptes i conceptualitzar, a partir de l’experiència que ja en tenen algunes entitats, la Guia Professional d’Innovació en Suports Autodirigits. A través d’aquesta Guia, busquem promoure un canvi de mirada sobre la importància de la integració eficaç dels Suports Autodirigits en l’àmbit social i presentar algunes accions bàsiques que afavoreixin la introducció d’aquest enfocament en els equips de professionals.

Grup de treball en inclusió digital de les persones en situació de sensellarisme

La participació en l’esfera digital ha esdevingut un aspecte essencial en la vida de tot ciutadà, tant pel que fa als avenços de l’administració electrònica i l’accés a la informació, com pels canvis en les relacions socials, l’accés al mercat de treball o l’oci. No obstant això, moltes persones en situació de sense llar no tenen accés al món digital: són un dels grups més exclosos digitalment de la nostra societat.

Seguint les passes de NIDUS i l’experiència en inclusió digital que ja tenen algunes de les nostres entitats membres, el grup de treball en inclusió digital obre un espai per reflexionar sobre aquesta línia d’intervenció com a part essencial de la inclusió social, així com per idear noves iniciatives que permetin seguir promovent la inclusió digital de les persones en situació de sensellarisme.

Grup de treball en desinstitucionalització

La transició del model institucional a la desinstitucionalització redefineix les cures i transforma la manera com pensem els serveis socials, els rols professionals i les institucions mateixes. En resposta a aquest repte, el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha impulsat l’Estratègia Estatal per a un nou model de cures en la comunitat: un procés de desinstitucionalització.

Des d’iSocial, a més de la formació “Claus pràctiques per a la desinstitucionalització”, impulsem el grup de treball en desinstitucionalització per compartir sabers i reflexionar sobre la transformació de la intervenció social, el suport a la presa de decisions i la gestió de riscos en contextos de desinstitucionalització.

Grup de Treball “All by Myself” per a la vida independent

En aquest grup, i des del 2023, un grup de professionals de 6 entitats especialitzades en el suport a les persones amb discapacitat intel·lectual estan portant a terme una reflexió centrada en la persona per detectar-ne les necessitats i poder posar-hi remei amb solucions innovadores.

Seguint la metodologia del Design Thinking, el grup ha identificat dificultats o pain points que les persones amb discapacitat intel·lectual enfronten en el seu dia a dia per assolir una vida més independent. La metodologia de treball ha consistit en una sèrie de trobades amb grups de 6 a 8 persones amb discapacitat intel·lectual, que van explicar els seus contextos quotidians.

Aquestes converses van permetre identificar reptes, desitjos i necessitats relacionats amb l’augment de la seva autonomia, i que sintetitzen els pain points del col·lectiu. A partir d’aquí el grup té previst seguir treballant per identificar possibles solucions innovadores que donin resposta als pain points recollits.

Amb aquests nous grups de treball, des de la Fundació iSocial seguim treballant amb l’objectiu d’impulsar l’intercanvi de bones pràctiques a través de les entitats i la generació de coneixement que pugui contribuir a una millora en la prestació dels serveis socials tant en el sector públic com en el tercer sector.


Actualitat

Reunió inaugural 2a Crida del HISS: Presentació Nidus Desinstitucionalitzacio

El projecte NIDUS Desinstitucionalització, seleccionat en la 2a Crida del HISS sobre el repte Alternatives Comunitàries a la Institucionalització

El nou pilot aplicarà l’eina NIDUS per acompanyar persones amb trastorns mentals greus en el procés de desinstitucionalització
La Confederación ASPACE, nueva entidad miembro de iSocial

La Fundació ASPACE Catalunya, nova entitat membre d’iSocial

ASPACE, entitat especialitzada en l’atenció a les persones amb paràlisi cerebral, esdevé la 19a entitat membre d’iSocial
Notícia Formació AISSS

Montferrer i Castellbò integra els professionals sanitaris al projecte Vincles

La formació forma part d’un projecte pilot que té l’objectiu d’integrar el sistema de Salut al projecte Vincles de detecció precoç i prevenció de la soledat no desitjada
Trobada Solidigital Andorra

Celebrem la segona trobada Solidigital a Andorra

Les set entitats sòcies del projecte europeu es reuneixen a Andorra per coordinar el pla de desplegament de Solidigital.
Vincles Alt Urgell

iSocial es reuneix amb els 19 alcaldes i alcaldesses de l’Alt Urgell per donar a conèixer el projecte Vincles

El passat dimecres 24 de juliol, ens vam reunir amb dinou representants municipals de la comarca de l’Alt Urgell per explicar-los el projecte Vincles.
REIR, nova entitat membre de iSocial

REIR s’incorpora com a nova entitat membre de la Fundació iSocial

El patronat d’iSocial ha aprovat l’ingrés de Recursos Educatius per a la Infància en Risc (REIR) com a entitat membre de la Fundació