Tiflolibros, biblioteca digital per a persones amb discapacitat visual

Publicacions Banc d’innovacions

Tiflolibros, biblioteca digital per a persones amb discapacitat visual

Fundació Williams, ABC – OMPI, ISOC, Ashoka, COPIDIS

Biblioteca digital de parla hispana i d’accés gratuït per a persones amb discapacitat visual. Compta amb més de 60.000 llibres –en arxius de text– que poden ser descarregats i llegits des de qualsevol dispositiu adaptat amb un programa lector de pantalla. 

Tiflolibros és la primera biblioteca d’internet pensada específicament i disponible per a persones de parla hispana amb algun tipus de discapacitat visual –persones cegues i amb disminució visual– o altres dificultats –dislèxia i trastorns d’aprenentatge de la lectoescriptura– que impedeixen l’accés a la lectura. També en poden fer ús les institucions que ofereixen suport i serveis a aquests col·lectius. L’objectiu del projecte és estendre l’accés a la lectura i a la informació aprofitant les noves tecnologies contribuint, així, a millorar la qualitat de vida i afavorir l’autonomia de les persones amb discapacitat visual. 

La biblioteca es construeix en xarxa, a partir de les aportacions de llibres que diversos usuaris i institucions digitalitzen i d’obres aportades en arxius digitals per les mateixes editorials i autors. Un cop els arxius estan digitalitzats, és amb l’ajuda d’un programa lector de pantalla que els dispositius poden emetre els textos escrits en forma de veu artificial o com a línies tàctils en braille.

Tant l’accés a la biblioteca com la descàrrega de llibres són gratuïtes un cop acabat el procés de registre. Per registrar-se, és necessari facilitar un seguit de dades personals i acreditar la discapacitat o dificultat per l’accés a la lectura convencional, presentant un certificat o carnet de discapacitat o un informe psicopedagògic o mèdic. Actualment, la biblioteca Tiflolibros té presència a 48 països i arriba a més de 10.000 usuaris amb algun tipus de discapacitat visual. Més enllà, doncs, la biblioteca és també un espai d’intercanvi i contacte entre persones amb discapacitat visual d’arreu del món.

Banc d’innovacions

Barnahus, servei d’atenció a infants víctimes d’abusos sexuals

Barnahus, servei d’atenció a infants víctimes d’abusos sexuals

Barnahus és una unitat integrada formada per un equip pluridisciplinari especialitzat, que té per objectiu evitar la revictimització d’infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals
a4y min

Access4you, certificació d’accessibilitat per a persones amb discapacitat

Access4You és una Iniciativa innovadora que es basa en la certificació d’accessibilitat de l’entorn construït per a persones amb necessitats especials
pexels andrea piacquadio 3768131 min

Help To Care, suport a les persones que tenen cura d’altres

Help to care és una innovadora aplicació mòbil creada per donar suport a les persones que se’n cuiden d’altres a Kent i Medway (Anglaterra)
acapps web

Audivers 360º, logopèdia amb realitat immersiva per a persones amb sordesa

Audivers 360º és un projecte pioner de logopèdia amb realitat immersiva, destinat a infants i adults amb pèrdua auditiva.