Vila Veïna, nou sistema públic de cures en la comunitat

Publicacions Banc d’innovacions

Vila Veïna, nou sistema públic de cures en la comunitat

Ajuntament de Barcelona

Nou sistema públic de cures de la ciutat de Barcelona que pretén aconseguir un model d’atenció sociosanitari més reduït i proper a les persones usuàries.

Per aconseguir-ho, Vila Veïna estructura el servei en un conjunt de “Super illes” de cures, les quals engloben un grup de cases i barris d’entre 10.000 i 30.000 habitants, amb un punt de referència situat en un espai comunitari obert (per exemple, una biblioteca) per gestionar de manera integrada les necessitats dels usuaris del servei. Gràcies a aquest nou model d’atenció innovador, els professionals gaudeixen d’una major autonomia en l’organització i la gestió del treball, ja que coneixen de manera més propera els usuaris i s’afavoreix un tracte més directe i satisfactori per tots i totes.

Cada Vila Veïna compta amb els serveis i prestacions essencials relacionats amb les cures de manera centralitzada, per poder-les abordar de manera propera. També compta amb grups de suport emocional i un banc de recursos per a la cura de la infància i l’envelliment, que proveeix de material com crosses, bressols, cadira de rodes i altres elements necessaris per a la cura d’infants i gent gran. Alhora ofereix assessorament jurídic i laboral per a persones cuidadores i famílies que ho necessiten, així com xerrades i activitats a l’aire lliure. L’objectiu és que les persones cuidadores puguin accedir a informació sobre els serveis existents, així com crear comunitats de cures i de proximitat.

Cada Vila Veïna disposa d’una figura professional que dedica la jornada laboral a promoure el treball en xarxa, la programació d’activitats i atendre la ciutadania en relació amb les cures. El nou perfil d’aquest professional és essencial en la innovació i requereix una sèrie d’habilitats per a l’activació comunitària, així com el coneixement dels sistemes administratius municipals i d’altres administracions.

El projecte s’adreça a tota la població que viu al territori, perquè es parteix de la idea que ‘totes ens cuidem a totes’, i l’objectiu és aconseguir una comunitat més cuidadora amb totes les persones que en formen part.

En definitiva, és un model innovador que humanitza els serveis i contempla la participació de les persones, tant les persones cuidadores com les que reben atenció, les quals formen part d’una xarxa comunitària i corresponsable del benestar col·lectiu.

En el 2022 s’arribarà a 12 espais Vila Veïna a la ciutat de Barcelona, i l’objectiu és que en el futur n’hi hagi 115 a tota la ciutat.

Banc d’innovacions

Projecte e-Fabrik - Joves col·laboren amb persones amb discapacitat per crear ajuts funcionals

E-Fabrik, solucions innovadores i solidàries per a persones amb discapacitat

E-Fabrik es una iniciativa innovadora que reuneix joves i persones amb discapacitat en una comunitat creativa amb l’objectiu de concebre i fabricar conjuntament solucions per abordar les dificultats de les persones amb discapacitat
Imatge d'una habitant del projecte Llar Casa Bloc a l'entrada de l'edifici.

Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Llar casa bloc és un projecte en xarxa d’habitatge social impulsat per Hàbitat3, que ofereix acompanyament social i recursos tecnològics per impulsar l’autonomia i l’empoderament dels seus residents.