Vila Veïna, nou sistema públic de cures en la comunitat

Publicacions Banc d’innovacions

Vila Veïna, nou sistema públic de cures en la comunitat

Ajuntament de Barcelona

Nou sistema públic de cures de la ciutat de Barcelona que pretén aconseguir un model d’atenció sociosanitari més reduït i proper a les persones usuàries.

Per aconseguir-ho, Vila Veïna estructura el servei en un conjunt de “Super illes” de cures, les quals engloben un grup de cases i barris d’entre 10.000 i 30.000 habitants, amb un punt de referència situat en un espai comunitari obert (per exemple, una biblioteca) per gestionar de manera integrada les necessitats dels usuaris del servei. Gràcies a aquest nou model d’atenció innovador, els professionals gaudeixen d’una major autonomia en l’organització i la gestió del treball, ja que coneixen de manera més propera els usuaris i s’afavoreix un tracte més directe i satisfactori per tots i totes.

Cada Vila Veïna compta amb els serveis i prestacions essencials relacionats amb les cures de manera centralitzada, per poder-les abordar de manera propera. També compta amb grups de suport emocional i un banc de recursos per a la cura de la infància i l’envelliment, que proveeix de material com crosses, bressols, cadira de rodes i altres elements necessaris per a la cura d’infants i gent gran. Alhora ofereix assessorament jurídic i laboral per a persones cuidadores i famílies que ho necessiten, així com xerrades i activitats a l’aire lliure. L’objectiu és que les persones cuidadores puguin accedir a informació sobre els serveis existents, així com crear comunitats de cures i de proximitat.

Cada Vila Veïna disposa d’una figura professional que dedica la jornada laboral a promoure el treball en xarxa, la programació d’activitats i atendre la ciutadania en relació amb les cures. El nou perfil d’aquest professional és essencial en la innovació i requereix una sèrie d’habilitats per a l’activació comunitària, així com el coneixement dels sistemes administratius municipals i d’altres administracions.

El projecte s’adreça a tota la població que viu al territori, perquè es parteix de la idea que ‘totes ens cuidem a totes’, i l’objectiu és aconseguir una comunitat més cuidadora amb totes les persones que en formen part.

En definitiva, és un model innovador que humanitza els serveis i contempla la participació de les persones, tant les persones cuidadores com les que reben atenció, les quals formen part d’una xarxa comunitària i corresponsable del benestar col·lectiu.

En el 2022 s’arribarà a 12 espais Vila Veïna a la ciutat de Barcelona, i l’objectiu és que en el futur n’hi hagi 115 a tota la ciutat.

Banc d’innovacions

Imatges Posts Web 75 min

Jooay, aplicació que ajuda els nens amb discapacitat a trobar activitats de lleure

Jooay és una aplicació gratuïta que connecta l’oferta d’activitats de lleure amb famílies d’infants amb discapacitat
ShareAmi, intercanvis lingüístics intergeneracionals a través de videoconferències

ShareAmi, intercanvis lingüístics intergeneracionals a través de videoconferències

ShareAmi és un programa d’intercanvis lingüístics a través de videoconferències entre persones grans i persones joves que viuen fora del seu país
Kloosiv min

Kloosiv, tecnologia i intervenció social per garantir la inclusió social en l’accés a l’habitatge

Kloosiv és una plataforma web que fomenta la inclusió social en l’habitatge per lluitar contra l’especulació i la soledat no desitjada
Imatges Posts Web 65 min

STOP, intel·ligència artificial per prevenir el suïcidi

STOP és un projecte de recerca per prevenir el suïcidi a través d’intel·ligència artificial aplicada a les xarxes socials