Hotel Social per a persones drogodependents en situació de sensellarisme

Publicacions Banc d’innovacions

Hotel Social per a persones drogodependents en situació de sensellarisme

ABD (Associació Benestar i Desenvolupament)

Hotel Social per a persones drogodependents en situació de sensellarisme

Daniela i Paola, dues residents de l’Hotel Social

Centre residencial temporal de baixa exigència adreçat a persones drogodependents que pernocten al carrer. Es tracta d’un recurs residencial pioner i únic a Espanya, que ofereix allotjament i cobertura de les necessitats bàsiques, així com un espai d’acompanyament professional per poder fer un consum de substàncies supervisat.

Es calcula que el 30% de les persones en situació de sensellarisme de la ciutat de Barcelona són drogodependents, un fet que impedeix el seu accés a la xarxa d’albergs i allotjaments municipals per a persones sense llar. A més, viure al carrer implica un estat d’enorme incertesa i precarietat que dificulta qualsevol procés voluntari d’abandonament del consum de substàncies. Per tant, aquestes persones es troben dins d’una roda de la que és molt difícil sortir-se’n. És per això que l’Hotel Social d’ABD no exigeix l’abstinència de les addiccions per entrar al centre, sinó que ofereix un seguiment individualitzat de cada persona drogodependent sense imposar-li cap compromís ni punt de partida concret.  

L’Hotel Social, que a inicis de 2022 ABD ha traslladat a un hotel situat al barri Horta-Guinardó de Barcelona que estava tancat per la caiguda del turisme provocada per la Covid-19, té una capacitat per a 50 persones i compta amb habitacions individuals, menjador i sales polivalents, entre les quals hi ha una sala oberta per aquells residents que necessiten consumir. A la sala hi ha infermeres, psicòlegs i a vegades un metge, així com el material necessari per fer-ho amb les màximes garanties higièniques. Es tracta, doncs, d’un ambient en el qual professionals i usuaris estableixen relacions de confiança que faciliten la recuperació i el seguiment personalitzat.

Un altre dels aspectes innovadors d’aquest nou Hotel Social respecte a altres recursos és que l’alberg treballa amb perspectiva de gènere, atès que el 50% de les places estan reservades a dones i compta amb espais no mixtes i grups per treballar les violències masclistes. També té espais per a persones amb mobilitat reduïda i places per a víctimes de violències masclistes.

En definitiva, es tracta d’un projecte que treballa per a la inclusió social de persones doblement excloses socialment: sense llar i drogodependents.

L’Hotel Social va obrir durant la pandèmia, l’any 2020, en un equipament provisional, i des de 2022 compta amb un edifici definitiu en un antic hotel. Després d’aquest any i mig en funcionament i havent-hi passat ja 200 residents, els professionals de l’Hotel Social han pogut constatar una millora substancial en l’estat emocional i de salut de les persones residents, una part de les quals han fet un trànsit satisfactori cap a altres allotjaments més autònoms.

ADB Associació Benestar i Desenvolupament

Banc d’innovacions

Barnahus, servei d’atenció a infants víctimes d’abusos sexuals

Barnahus, servei d’atenció a infants víctimes d’abusos sexuals

Barnahus és una unitat integrada formada per un equip pluridisciplinari especialitzat, que té per objectiu evitar la revictimització d’infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals
a4y min

Access4you, certificació d’accessibilitat per a persones amb discapacitat

Access4You és una Iniciativa innovadora que es basa en la certificació d’accessibilitat de l’entorn construït per a persones amb necessitats especials
pexels andrea piacquadio 3768131 min

Help To Care, suport a les persones que tenen cura d’altres

Help to care és una innovadora aplicació mòbil creada per donar suport a les persones que se’n cuiden d’altres a Kent i Medway (Anglaterra)
acapps web

Audivers 360º, logopèdia amb realitat immersiva per a persones amb sordesa

Audivers 360º és un projecte pioner de logopèdia amb realitat immersiva, destinat a infants i adults amb pèrdua auditiva.