Virtea, realitat virtual per reduir l’estrès de les persones amb TEA

Publicacions Banc d’innovacions

Virtea, realitat virtual per reduir l’estrès de les persones amb TEA

Virtea

Aplicació de realitat virtual que permet recrear diferents escenaris que formen part d’una activitat concreta per tal d’aproximar-se a les situacions en les que es trobaran les persones amb el trastorn de l’espectre autista (TEA).

Virtea està enfocat a la preparació davant de situacions d’estrès per a la infància amb TEA a través de la recreació d’escenaris, els quals són part d’un entrenament que tindran els nens i nens per tal d’enfrontar-se a diferents esdeveniments. Situacions quotidianes com la visita a un metge, tallar-se el cabell o esperar l’autobús poden generar molts nervis i ansietat. Per aquest motiu, a la realitat virtual realitzen el recorregut des de la sala d’espera fins al despatx del metge, o fins la cadira del la perruqueria: Virtea permet treballar condicions que en un futur seran naturals en un context completament controlat.

La recreació ha estat supervisada per especialistes, treballant en el major realisme possible i es recreen tots els detalls, inclús els raigs de sol de la finestra. La recreació intenta ser lo més càlida possible a través de la il·luminació, tant interior con exterior, per tal de rebaixar els nivells d’estrès de l’usuari.

Els beneficis d’aquesta eina són tres principalment: l’anticipació, la disminució de l’estrès i la millorar de la qualitat de vida. En primer lloc, l’anticipació ajudar a millorar l’actitud cap a noves situacions que surtin de la rutina habitual. En aquests moments de temor o malestar Virtea permet disminuir l’estrès i això millorar la qualitat de vida de les persones amb TEA i de les seves famílies. La feina prèvia permet controlar les situacions d’ansietat.

Banc d’innovacions

Projecte e-Fabrik - Joves col·laboren amb persones amb discapacitat per crear ajuts funcionals

E-Fabrik, solucions innovadores i solidàries per a persones amb discapacitat

E-Fabrik es una iniciativa innovadora que reuneix joves i persones amb discapacitat en una comunitat creativa amb l’objectiu de concebre i fabricar conjuntament solucions per abordar les dificultats de les persones amb discapacitat
Imatge d'una habitant del projecte Llar Casa Bloc a l'entrada de l'edifici.

Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Llar casa bloc és un projecte en xarxa d’habitatge social impulsat per Hàbitat3, que ofereix acompanyament social i recursos tecnològics per impulsar l’autonomia i l’empoderament dels seus residents.