BRUS, acompanyament a joves que viuen en famílies amb situacions de drogodependència
BRUS, acompanyament a joves que viuen en famílies amb situacions de drogodependència
Center for Digital Paedagogik (CfDP)
Programa que busca trencar el tabú de les addiccions en les famílies
BRUS és una iniciativa adreçada a joves de fins a 24 anys que viuen en famílies on hi ha addiccions a l’alcohol i a les drogues. L’objectiu principal és trencar el tabú al voltant d’aquestes problemàtiques, a través de trobades presencials i un servei de xat anònim. A més, el programa fomenta que els joves es centrin en les seves pròpies necessitats, en comptes de responsabilitzar-se de situacions que no poden controlar.
El xat en línia permet arribar a persones que, d’entrada, no confien en el sistema de tractament presencial o que no poden assistir al centre físicament. D’aquesta manera, tots aquells que es troben en situacions vulnerables poden posar en paraules les seves experiències, independentment d’on visquin. D’altra banda, el format virtual els permet expressar-se de forma més segura i amb més confiança, així com verbalitzar millor els sentiments que estan experimentant.
L’usuari o usuària pot escollir si vol un mateix terapeuta per mantenir una conversa amb continuïtat entre les diverses sessions, o si vol començar-la de nou cada vegada que inicia la sessió i canviar de terapeuta. BRUS també facilita que aquells joves que ja han acabat el procés teraupèutic, però desitgen mantenir la comunicació amb el centre, puguin fer-ho.
Característiques de la innovació
Localització
Dinamarca
Col·laboradors / Finançadors
Gènesi
BRUS va néixer l’any 2016 de la mà del Center for Digital Pædagogik de Dinamarca. Des d’un inici, es va apostar per un enfocament digital, amb una bústia de correu i un xat en línia anònim. Tot i això, també hi ha la possibilitat de rebre assessorament presencial. L’objectiu d’utilitzar solucions híbrides per resoldre problemes és poder arribar de manera més eficient als joves vulnerables.
Nivell d’implantació
La pandèmia i la conseqüent impossibilitat de trobar refugi en activitats fora de casa va fer que molts joves en famílies vulnerables busquessin solucions a través d’Internet. L’any 2020, BRUS va registrar 431 converses a la plataforma, més del doble respecte el 2019.
Actualment, el programa està present en diverses localitats de Dinamarca a través d’un conveni de col·laboració intermunicipal.
Banc d’innovacions