Eines i serveis per afrontar el ciberassetjament i altres vulnerabilitats juvenils en l’entorn digital

Campus InnoBreaks

Eines i serveis per afrontar el ciberassetjament i altres vulnerabilitats juvenils en l’entorn digital

Eines i serveis per detectar el ciberassetjament

Digital Streetwork (Alemanya) i B-resol (Catalunya). Dimarts, 9 d’abril, a les 9h. Inscripcions obertes.

Webinar en anglès i català, amb traducció simultània al català i al castellà.

Els entorns digitals obren espais de connexió i oportunitats d’intercanvis molt valuosos, però al mateix temps alberguen noves formes de vulnerabilitat, especialment en el cas dels més joves. La forma més visible d’aquestes vulnerabilitats són el ciberassetjament i la violència digital, que segons dades de la UNESCO afecta prop del 20% de la població jove. Però cada cop guanyen més presència altres problemàtiques, com ara l’addicció a les pantalles, la predació digital o la vulneració a la privacitat. Aquesta realitat no només afecta el benestar emocional i psicològic dels joves, sinó que també pot tenir repercussions duradores en el seu desenvolupament personal i acadèmic.

En aquest context, es fa evident la necessitat de noves formes d’intervenció i suport. L’adopció generalitzada de les noves tecnologies de la comunicació ha alterat profundament els patrons d’interacció i socialització, imposant la urgència d’adaptar les pràctiques professional a aquests nous contexts. En aquest sentit, el treball social, i més concretament el treball social virtual, constitueix un actor clau a l’hora de crear espais segurs en els quals els joves puguin alertar d’agressions i situacions indesitjables i rebre suport professional per abordar-les adequadament.

En aquest Innobreak, es presentaran dues iniciatives que donen resposta a les vulnerabilitats sorgides en els entorns digitals des de dues perspectives complementàries, adoptant en un cas el rol de servei de detecció i d’acostament als joves amb necessitats de suport, i en l’altre definint un canal d’alerta per als adolescents:

  • Digital Streetwork (Alemanya) trasllada a Internet l’enfocament del treball de carrer amb joves. Els treballadors del projecte naveguen per les xarxes socials, participen en comunitats en línia i s’acosten activament als joves que indiquen o mostren necessitats d’acompanyament.
  • B-resol (Catalunya) és un omnicanal digital d’alerta que els centres educatius, d’oci, d’esport, les entitats socials i els centres de protecció posen a disposició dels infants i adolescents per prevenir i detectar situacions d’assetjament i qualsevol altre tipus de violència o malestar.

Ponents:

  • Jonas Luz, Digital Streetwork (Alemanya)
  • Cihara Vílchez, B-resol (Catalunya)

Innobreaks

Innobreak - Digitalitzar els serveis socials

Digitalitzar els serveis socials. Apps de suport a usuaris i professionals

Reconnect (França) i Gàvius (Catalunya). Realitzat el 6/02/2024.
Innobreak Educant en el benestar emocional

Educant en el benestar emocional i la salut mental

SOM 360º (Catalunya) i Programa KOA (Catalunya). Realitzat el 12/12/2023.
Innobreak - Webinar d'innovació

Nous models d’habitatge contra l’exclusió social

Mixed Living (Països Baixos) i Llar Casa Bloc (Catalunya). Realitzat el 31/10/2023.
GettyImages 1204282298.jpg.optimal

Noves eines digitals al servei de les persones que cuiden

OKencasa (País Basc) i myCarenet (Catalunya). Realitzat l’11/07/2023.