Cut All Ties, projecte digital per a la reducció de violències masclistes en adolescents i joves

Publicacions Banc d’innovacions

Cut All Ties, projecte digital per a la reducció de violències masclistes en adolescents i joves

REC Programme, ABD (Associació Benestar i Desenvolupament), Fondazione Acra, Citibeats

0cf3f42b 5856 4cbf 9591 3fad7bad6170

Programa de capacitació i formació basat en les noves tecnologies que contribueix a reduir les violències masclistes que les dones pateixen en la joventut, i concretament en les seves primeres relacions sexuals.

Davant les dades alarmants de violència masclista que les dones pateixen des d’edats inicials, el projecte Cut All Ties té per objectiu contribuir a sensibilitzar, prevenir i reduir les violències masclistes –de tipus sexual, físic, emocional o psicològic– donades en les primeres relacions sexoafectives entre joves. L’objectiu final és produir canvis en les normes i els comportaments socials en les persones que componen aquest col·lectiu. Es tracta d’un projecte dut a terme entre el gener de 2021 i el gener de 2023 i destinat a l’alumnat d’entre 15 i 17 anys i també al professorat de 6 instituts de Barcelona, Madrid i Milà, en total 120 joves i 120 professors. 

Principalment, el projecte s’ha plantejat en base a dades extretes gràcies a les noves tecnologies, ja que s’ha implementat a partir del disseny, implementació i validació d’un programa de formació que ha permès la reflexió i aprenentatge dels participants amb l’objectiu d’identificar i prevenir les violències masclistes en les seves primeres relacions afectives sexuals. Així, per identificar les temàtiques i problemàtiques més presents entre aquest col·lectiu, i també les causes, la prevalença i les conseqüències de la violència de gènere, s’han recollit 200.000 dades anònimes mitjançant una plataforma transnacional d’anàlisi de text d’Intel·ligència Artificial. 

Concretament, a partir de l’algoritme de Citibeats, que analitza dades de text no estructurades, s’han pogut identificar tendències socials, narratives de violència de gènere i preocupacions comunes en diferents països. Aquesta informació, i també l’extreta de l’enquesta anònima Typeform ha estat clau per desenvolupar el programa de formació que, als centres de secundària, ha emfatitzat en les bones pràctiques i eines per prevenir la violència de gènere. Aquestes accions han estat liderades per grups de joves feministes, properes a l’alumnat.