EyeHarp, instrument musical digital a través de la mirada

Publicacions Banc d’innovacions

EyeHarp, instrument musical digital a través de la mirada

Universitat Pompeu Fabra

Instrument musical digital per a persones amb discapacitat física que, gràcies al seguiment ocular i la interacció i l’expressivitat amb l’instrument, permet seleccionar acords, arpegis, melodia i volum, és a dir, permet produir notes i crear melodies amb la mirada.

El programa funciona amb un eye-tracker, una càmera especial que monitoritza el moviment dels ulls, i un software que s’han d’instal·lar al dispositiu. La descàrrega del software és de codi obert i gratuït, i permet aprendre música des de zero i millorar la tècnica. A més, s’adapta al nivell de coneixement musical de cada persona usuària, i inclou diversitat de sons i de melodies.

EyeHarp ha estat especialment dissenyat per a persones diagnosticades amb paràlisis cerebral, esclerosis lateral amiotròfica, distrofia muscular, amputació d’un membre superior o lesió de medul·la espinal. També és apte per a persones amb discapacitat intel·lectual. A més, l’associació EyeHarp ofereix formació a terapeutes i professors de música, així com classes de música a persones amb discapacitat motriu.

El programa té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones usuàries, ja que tocar música amb EyeHarp proporciona beneficis de salut: l’entrenament musical estimula certes parts del cervell i millora la memòria verbal i auditiva, entre d’altres. A més, afavoreix l’autoestima, l’expressió emocional i la creativitat.

EyeHarp ha permès que, gràcies a la combinació de la informàtica i la música, s’hagin pogut crear instruments musicals digitals i accessibles. Ofereix, en definitiva, un servei innovador i revolucionari per a l’educació musical  i la musicoteràpia.

Banc d’innovacions

Projecte e-Fabrik - Joves col·laboren amb persones amb discapacitat per crear ajuts funcionals

E-Fabrik, solucions innovadores i solidàries per a persones amb discapacitat

E-Fabrik es una iniciativa innovadora que reuneix joves i persones amb discapacitat en una comunitat creativa amb l’objectiu de concebre i fabricar conjuntament solucions per abordar les dificultats de les persones amb discapacitat
Imatge d'una habitant del projecte Llar Casa Bloc a l'entrada de l'edifici.

Llar Casa Bloc, habitatge social i acompanyament per a l’empoderament de les persones

Llar casa bloc és un projecte en xarxa d’habitatge social impulsat per Hàbitat3, que ofereix acompanyament social i recursos tecnològics per impulsar l’autonomia i l’empoderament dels seus residents.