EyeHarp, instrument musical digital a través de la mirada

Publicacions Banc d’innovacions

EyeHarp, instrument musical digital a través de la mirada

Universitat Pompeu Fabra

Instrument musical digital per a persones amb discapacitat física que, gràcies al seguiment ocular i la interacció i l’expressivitat amb l’instrument, permet seleccionar acords, arpegis, melodia i volum, és a dir, permet produir notes i crear melodies amb la mirada.

El programa funciona amb un eye-tracker, una càmera especial que monitoritza el moviment dels ulls, i un software que s’han d’instal·lar al dispositiu. La descàrrega del software és de codi obert i gratuït, i permet aprendre música des de zero i millorar la tècnica. A més, s’adapta al nivell de coneixement musical de cada persona usuària, i inclou diversitat de sons i de melodies.

EyeHarp ha estat especialment dissenyat per a persones diagnosticades amb paràlisis cerebral, esclerosis lateral amiotròfica, distrofia muscular, amputació d’un membre superior o lesió de medul·la espinal. També és apte per a persones amb discapacitat intel·lectual. A més, l’associació EyeHarp ofereix formació a terapeutes i professors de música, així com classes de música a persones amb discapacitat motriu.

El programa té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones usuàries, ja que tocar música amb EyeHarp proporciona beneficis de salut: l’entrenament musical estimula certes parts del cervell i millora la memòria verbal i auditiva, entre d’altres. A més, afavoreix l’autoestima, l’expressió emocional i la creativitat.

EyeHarp ha permès que, gràcies a la combinació de la informàtica i la música, s’hagin pogut crear instruments musicals digitals i accessibles. Ofereix, en definitiva, un servei innovador i revolucionari per a l’educació musical  i la musicoteràpia.

Banc d’innovacions

Imatges Posts Web 75 min

Jooay, aplicació que ajuda els nens amb discapacitat a trobar activitats de lleure

Jooay és una aplicació gratuïta que connecta l’oferta d’activitats de lleure amb famílies d’infants amb discapacitat
ShareAmi, intercanvis lingüístics intergeneracionals a través de videoconferències

ShareAmi, intercanvis lingüístics intergeneracionals a través de videoconferències

ShareAmi és un programa d’intercanvis lingüístics a través de videoconferències entre persones grans i persones joves que viuen fora del seu país
Kloosiv min

Kloosiv, tecnologia i intervenció social per garantir la inclusió social en l’accés a l’habitatge

Kloosiv és una plataforma web que fomenta la inclusió social en l’habitatge per lluitar contra l’especulació i la soledat no desitjada
Imatges Posts Web 65 min

STOP, intel·ligència artificial per prevenir el suïcidi

STOP és un projecte de recerca per prevenir el suïcidi a través d’intel·ligència artificial aplicada a les xarxes socials