Harvi, habilitació auditiva en ambients de soroll mitjançant realitat virtual

Publicacions Banc d’innovacions

Harvi, habilitació auditiva en ambients de soroll mitjançant realitat virtual

Eunate (Associació de Famílies de Persones Sordes de Navarra)

Eina que permet millorar l’escolta de les persones sordes en ambients de soroll. Es tracta d’un dispositiu tecnològic que millora la vida diària d’aquestes persones i facilita el seu desenvolupament auditiu, lingüístic, educatiu, laboral i socio-emocional.

La iniciativa permet treballar l’audició en entorns virtuals amb un camp de visió de 360º i so envoltant. Amb aquesta innovació tecnològica, les persones sordes poden endinsar-se en espais quotidians com un menjador, un centre comercial o una terrassa, i escoltar els diferents sons de fons que hi hagi en aquests llocs, facilitant la seva participació i interacció quan es troben en aquests entorns.

L’eina de discriminació auditiva s’utilitza amb un logopeda, el qual controla el volum dels diferents sons per fomentar l’aprenentatge en la identificació del “soroll de fons”, i poder desenvolupar estratègies per millorar l’escolta i la comunicació.

El projecte ha estat desenvolupat per EUNATE, una entitat que treballa amb persones sordes i les seves famílies, amb l’objectiu de reduir les barreres per a la inclusió que té aquest col·lectiu i potenciar una millora integral i global per elles.