Banc d’innovacions en acció social

Cycling without age, servei voluntari de bici-taxis per a persones grans
Cycling Without Age

Servei voluntari per promoure l’envelliment actiu i el bon tracte a les persones grans, a partir de la creació de noves relacions intergeneracionals que lluitin contra l’aïllament i la solitud no volguda.

Cycling Without Age permet a la gent gran tornar a sentir l’emoció i la llibertat d’un passeig en bicicleta en el qual poder sentir “el vent als cabells”. El servei el fan possible persones voluntàries de totes les edats, que s’ofereixen a passejar persones grans en uns “bici-taxis” de dues places per recuperar un tipus de mobilitat que moltes d’aquestes persones ja no poden experimentar per culpa de la vellesa.

És un servei que aporta una millora en la qualitat de vida tant de les persones voluntàries com de les usuàries, atès que per als primers pot ser una forma de fer exercici, connectar amb la comunitat i altres persones i crear relacions inesperades; i per la gent gran suposa sentir-se més lliures i evitar la soledat no desitjada i l’aïllament, atès que durant els passejos poden explicar històries personals mentre visiten la ciutat o el territori on han viscut tota o part de la seva vida i rememorar episodis que poden compartir amb el voluntari i altres participants.
No hi ha un horari fix per als passejos ni per als voluntaris, sinó que cadascú decideix quant de temps pot i vol aportar, fent que Cycling Without Age sigui una activitat que es fa pel plaer de fer-la, no per obligació.

És una activitat que va començar a Dinamarca, on es fa molt ús de les bicicletes, però que s’ha estès ràpidament fins a 51 països d’arreu del món, entre els quals Catalunya amb el nom de “En bici sense edat”, fent que a més llocs hi hagi persones grans que puguin gaudir d’aquesta experiència. La iniciativa catalana “En bici sense edat” ja és present avui a 4 ciutats catalanes i l’abril de 2021 va rebre el premi d’Innovació Social Maria Figueras i Mercè Bañeras de Plataforma Educativa.

Ole Kassow, fundador de Cycling Without Age, portant dues usuàries. Extreta de la web de Cycling Without Age

Tipus d’activitat:

Nou servei

Localització:

51 països

Col·laboradors / Finançadors:

Cycling Without Age no té una font de finançament directa i estable, sinó que es finança gràcies a donacions privades, el suport d’algunes administracions públiques dels països on és present, campanyes de crowdfunding, la venda de bici-taxis oficials, etc.

Gènesi:

Cycling Without Age és un moviment creat per Ole Kassow el 2012 a la ciutat de Copenhagen, Dinamarca. L’objectiu era ajudar la gent gran a poder tornar a les seves bicicletes tot trobant una solució a la seva mobilitat limitada: els bici-taxis. Es va posar en contacte amb la municipalitat de Copenhaguen i junts van poder comprar les 5 primeres bici taxis que van servir per poder iniciar el servei.

Nivell d’implantació:

Actualment Cycling Without Age té representació a 51 països, a 2.500 localitzacions, 3.500 bici-taxis, 35.000 pilots entrenats (voluntaris) i més d’1.9 millions de persones ateses. A més, en alguns països s’han fet estudis que han demostrat millores clares en la qualitat de vida dels usuaris del servei.

Pin It on Pinterest

Comparteix