Banc d’innovacions en acció social

OKencasa, servei de suport a les persones cuidadores no professionals
OKencasa

Plataforma de suport a les persones cuidadores no professionals que tenen cura de persones grans o dependents. Per mitjà de l’app Zaindoo ofereix l’acompanyament permanent d’un/a professional, formació en línia, eines per organitzar les tasques de cura, i descomptes o avantatges en serveis de fisioteràpia, assessoria legal, adaptació de la llar, etc. L’objectiu és millorar la qualitat de vida del cuidador/a i facilitar el seu dia a dia pel que fa a la cura, és a dir, cuidar les persones que cuiden.

OKencasa avalua de forma periòdica el benestar físic, emocional i psicològic de les persones cuidadores que acompanya i en funció d’això els ofereix un pla personal de millora i de suport que es pot anar readaptant. Els/les professionals del servei procuren que la persona cuidadora se senti acompanyada i escoltada en tot moment pel que fa la càrrega que suposa les seves tasques de cura.

OKencasa també facilita informació als serveis socials públics perquè puguin donar un millor suport a les famílies i oferir una atenció sociosanitària més eficient. En aquests moments l’aplicació està disponible en Euskera i en Castellà.

Dona cuidant d’una persona gran dependent. Extreta de la web de OKencasa.

Tipus d’activitat:

Nou servei

Localització:

País Basc

Col·laboradors / Finançadors:

Adin Berri, AFAGI (Alzheimer Gipuzkoa), Colegio Oficial de Farmacéuticos de Gipuzkoa, Nazaret, Colegio Oficial de Médicos de Gipuzkoa, Sumisan Ortopedia, Agaer Egge, gunea, Tabakalera, Universidad del País Vasco, Servicios Socio-Sanitarios IMQ Igurco, Asociación Gipuzkoana de diabetis, ASPARGI, MetaPosta, Zenta, OPE consultores, Nagusilan, Asociación de Daño Cerebral Adquirido de Gipuzkoa.

Gènesi:

La plataforma va ser impulsada inicialment el 2018 per Iñigo Kortabitarte, en el marc d’un estudi clínic realitzat amb 210 famílies de Donostia que tenien cura de familiars dependents.

Nivell d’implantació:

Actualment el programa és utilitzat per més de 1.000 cuidadores no professionals dels municipis bascos d’Irun, Errenteria, Pasaia i Ataun, i pretén anar-se expandint a d’altres municipis d’Euskadi.

La metodologia d’OKencasa ha sigut avaluada per diferents universitats i s’ha demostrat que l’acompanyament ofert a les persones cuidadores comporta una reducció de la sobrecàrrega de la cura, evitant la síndrome del cuidador cremat, un augment de l’autoeficàcia, una reducció del temps dedicat a les cures (una mitjana de 9,56 hores setmanals) i una millora general del benestar de la persona cuidadora.

Pin It on Pinterest

Comparteix