Banc d’innovacions en acció social

Raaji, xat-bot per informar i empoderar nenes i dones
Aurat Raaj

Xat-bot que informa a nenes i dones sobre qüestions de gènere i les ajuda a empoderar-se i defensar els seus drets. Utilitza un personatge virtual, Raaji, que és capaç de respondre preguntes i mantenir una conversa per mitjà d’algorismes d’intel·ligència artificial. Ofereix informació sobre qüestions considerades tabú o de gran importància per a l’empoderament femení, com qüestions de salut reproductiva, de seguretat o d’autonomia econòmica. A més, un equip de professionals detecta si hi ha casos que necessiten intervenció professional i els deriven als serveis més adients.

L’organització paquistanesa que l’ha desenvolupat, Aurat Raaj, també col·labora amb escoles i organitzacions socials per fer tallers i activitats d’empoderament de dones i nenes, i per intentar trencar alguns estigmes com el de la higiene menstrual. Per fer més amplia aquesta tasca, han creat una sèrie d’animació on la protagonista, la Raaji, passa per diferents situacions considerades tabú però que són part del dia a dia de moltes nenes. D’aquesta manera les nenes veuen com un personatge amb el que s’identifiquen normalitza i supera aquestes situacions, animant-les a prendre la iniciativa a través d’activitats com cursos formatius, de defensa personal, etc.

El xat-bot és una eina versàtil que utilitza l’anglès o l’urdú, i que s’ha adaptat també a la Covid-19 per poder aportar informació fiable sobre la malaltia tant a nenes com nens, de forma fàcil i entenedora. La Raaji és una mostra de com la tecnologia pot ajudar a expandir i dur més enllà la feina d’organitzacions socials, creant una eina de fàcil accés i que permet informar-se, de forma fàcil i privada, de temes de gran importància i sobre els quals hi ha tabús o desinformació.

Nenes fent servir el xat-bot Raaji. Extreta de la web d’Aurat Raaj

Tipus d’activitat:

Nou servei

Localització:

Pakistan

Col·laboradors / Finançadors:

MIT Solve, The DO School, The Pollination Project, Vodafone Americas, Hillert Next, Cultural Vistas, Bot Society

Gènesi:

Aurat Raaj va ser fundada el 2017 per Saba Khalid, una emprenedora social, activista i periodista de Pakistan per intentar empoderar nenes i dones a través de l’educació. Després de realitzar diferents tallers i campanyes online i presencials, van veure que la tecnologia podia ser una bona eina per arribar a més gent i fer la informació més accessible. Així és com va néixer la Raaji, el personatge xat bot que resol els dubtes de nenes i dones sobre temes de vital importància al voltant dels quals hi ha molts mites i tabús.

Nivell d’implantació:

Fins ara s’han provat 5 pilots del xat-bot a diferents àrees, tant rurals com urbanes i amb tot tipus d’audiències, i això ha permès incorporar millores en el producte final, que es pot trobar a la seva pàgina web. Hi ha hagut més de 500.000 visualitzacions de la sèrie animada que mostra temes tabú, i aquestes visualitzacions s’han fet a escoles de tot Pakistan i a centres comunitaris de l’Índia. A més, gracies a aquests recursos més de 800 nenes han rebut entrenament en autodefensa i confiança en el cos. Aquest projecte ha guanyat diferents premis com el MIT Solvers 2019 – Healthy Cities o el Vodafone Americas Foundation.

Pin It on Pinterest

Comparteix