Banc d’innovacions en acció social

Visites virtuals als serveis socials per apropar-los a la ciutadania
Ajuntament de Vitoria-Gasteiz

Servei que permet realitzar visites virtuals als diferents serveis socials que ofereix l’Ajuntament de Vitoria-Gasteiz. Es tracta d’una combinació de les tecnologies de Google Street View i YouTube 360 per poder oferir una experiència immersiva i el més real possible sense moure’s de casa. Aquesta tecnologia permet la realització de visites que són interactives, i alhora ofereix vídeos resum dels espais a través de la pàgina web dels serveis socials municipals.

Les visites son recorreguts que serveixen per donar a conèixer els serveis i les seves instal·lacions, recorrent-les de forma àgil i senzilla ja sigui a través de la interacció amb el ratolí de l’ordinador, de forma tàctil a dispositius mòbils o, fins i tot, amb ulleres de realitat virtual. Els espais poden ser visitats virtualment en qualsevol moment, i gràcies al format de vídeo 360º la sensació és semblant a trobar-se en el lloc visitat.

Aquest instrument informatiu busca, no només connectar els serveis socials amb la ciutadania, sinó també a altres institucions, entitats del tercer sector, etc. per fomentar el treball en xarxa i la col·laboració entre serveis.

Exemple d’una visita virtual. Extreta de la web dels serveis socials de l’Ajuntament de Vitoria-Gasteiz

Tipus d’activitat:

Millora instrumental

Localització:

Vitoria-Gasteiz, País Basc

Col·laboradors / Finançadors:

Ajuntament de Vitoria-Gasteiz

Gènesi:

El servei es va planejar el 2018 i va començar a estar operatiu l’any següent. L’objectiu és apropar els serveis socials a la ciutadania i als professionals. També va sorgir com a resposta per protegir la privacitat de les persones que atenen aquests serveis, ja que amb les visites virtuals es pot evitar la presencialitat d’aquelles persones que no ho necessiten i protegir la intimitat d’aquelles que acudeixen als serveis.

Nivell d’implantació:

Ara mateix hi ha vuit serveis dels proporcionats per l’Ajuntament de Vitoria-Gasteiz que tenen la modalitat de visita virtual, els quals es divideixen en quatre grups: en primer lloc, els serveis socials de base; en segon lloc, els recursos socials per a les persones grans; en tercer lloc, els recursos per a persones en situació de vulnerabilitat social; i, finalment, els recursos per a la infància, l’adolescència i la família.

Pin It on Pinterest

Comparteix